Делегація Української Православної Церкви у складі митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки і заступника Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрея Миколая Данилевича взяла участь у міжрелігійній конференції в м. Баку (Азербайджан) під назвою «Роль 2017 року Ісламської солідарності у розвитку міжкультурного та міжрелігійного діалогу».

У міжнародному форумі, організованому Управлінням Мусульман Кавказу, взяли участь близько 150 делегатів з 40 країн, повідомляє відділ ВЗЦЗ УПЦ.

На відкритті конференції виступив президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв. Були зачитані вітальні листи від релігійних лідерів різних конфесій. Зокрема, митрополит Гальський Емануїл зачитав слово Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія; митрополит Новгородський і Староруський Лев – слово Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, і митрополит Ахалцихський, Тао-Кларджетський і Лазський Феодор – вітальне слово від Патріарха Грузинського Ілії.

Відео дня

Перед учасниками форуму також виступив митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, який зачитав слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

У слові Предстоятеля УПЦ, зокрема, говориться, що «релігійна сфера торкається глибинних пластів людського буття. Тут людина покликана до спілкування з Богом і до виховання благоговіння перед Всевишнім. Однак, разом з тим, це і сфера, в якій ненависть і ворожнеча здатні залишити незгладимі сліди на багато десятиліть». Саме тому, на переконання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, «нашим спільним завданням є утвердження миру як в Україні, так і в багатьох інших країнах спільного проживання православних християн і мусульман. Наші громади, … покликані і сьогодні свідчити про мирний дух істинно релігійної людини».

Під час перебування в Баку митрополит Лука дав інтерв’ю місцевим ЗМІ.