Ескіз монумента патріарху Кирилу скульптор тримає в секреті / iz.ru

До кінця 2019 року біля храму Христа Спасителя у Москві встановлять пам'ятники предстоятелів Руської Православної Церкви — від Іова до Кирила. Це випливає з розпорядження столичного мера, повідомляє "Известия".

За планом, усі 16 монументів будуть бронзовими, висотою близько 4 м. Автори проекту розраховують, що всі скульптури встановлять раніше терміну — у 2018 році. Три з них вже офіційно відкрили.

Розпорядження мера підписано 6 грудня. У ньому сказано, що всі витрати на себе візьме ВАТ «Московський комбінат будівельних матеріалів» (МКБМ). У документі зазначено, що МКБМ також упорядкує прилеглу територію. Після встановлення пам'ятників їх утримання забезпечить префектура Центрального міського округу.

Відео дня

Обсяг фінансування складе 50 млн рублів. Встановлення пам'ятників фінансував не лише МКБМ, але і представники РПЦ за кордоном (за рахунок власних коштів).

Вже встановлені пам'ятники — бронзові фігури висотою близько 2 м. Вони стоять на постаментах, на яких розташовані дошки з текстом житій патріархів. Аналогічно будуть виглядати й інші скульптури. Серед них, за проектом, монумент чинному предстоятелю РПЦ Кирилу.

"Патріархи — це фігури поза часом. Кожен з них зайняв своє історичне місце. І діючий патріарх — це фігура, що вже написана на скрижалях історії. Історія не вимірюється тривалістю життя людини", — сказав голова Експертної ради з церковного мистецтва, архітектури і реставрації РПЦ протоієрей Леонід Калінін.

Творець пам'яток — професор, академік Російської академії мистецтв Салават Щербаков. Він розповів, що моделі решти 13 пам'ятників уже виготовлені з глини. Але як буде виглядати монумент патріарху Кирилу, скульптор поки тримає в секреті.

"Ми розуміємо масштаб і серйозність роботи. Консультуємося з церковними істориками про деталі життя патріархів. У кожного з них своя епоха і історична роль. Вони не можуть виглядати, як брати-близнюки", — пояснив скульптор.