/ lavra.ua

У день престольного свята в Аннозачатієвському храмі монастиря відбулася Божественна Літургія, яку очолив Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павел.

Як повідомляє сайт лаври, після читання Євангелія митрополит Павел звернувся до пастви і численних паломників зі словом проповіді, розповівши історію свята, а саме більш детально про святих богоотцах Іоакіма та Анни.

Зачаттю богоотцями в похилому віці Преблагословенної Діви Марії передували їх безперестанні молитви до Господа, Який визволив їх від «паплюження безчадства».

Відео дня

«Господь приходить у ту сім'ю, де серця смиренні, — нагадав владика Павел, — в яких немає пристрастей і помилок молодості, де все другорядне йде на задній план, і залишаються серця, очищені сльозами і очікують Великого Гостя — Бога. Адже Сам Господь сказав: «Сина, даждь Мі твоє серце» (Притч. 23:26). Коли ж приходить Дух Святий і вселяється в серце, то в людині виростають плоди Божественної благодаті: покаяння, терпіння, молитва зі сльозами. Саме такою було праведне подружжя Іоакима і Анни, і саме тому вони заслужили стати батьками Пресвятої Богородиці».

По закінченні Літургії проспівали тропар та кондак, а також величання перед іконою святих праведних Іоакима і Анни, після чого митрополит Павел подякував владикам, священикам і всіх присутнім сьогодні в храмі за молитву, привітав причасників з прийняттям Животворящих Тайн Христових, іменинниць, що носять ім'я святої праведної Анни, з днем небесного покровителя та закликав на всіх Боже благословення.