В РПЦ розповіли, на що витрачають церковний бюджет / resistance.today

Під час Єпархіального зібрання Москви, що відбулось 21 грудня в храмі Христа Спасителя Патріарх Кирил відповів, зокрема, на запитання про фінансові аспекти церковної діяльності. Про це повідомляє "Фома".

«Я хотів би висловити щиру подяку парафіям Москви і ставропігійним монастирям, нарахування яких в загальноцерковний бюджет становлять важливу складову прибуткових статей», - Сказав Патріарх.

«Значна частина витрат йде на підтримку духовної освіти. Ми підтримуємо не лише Московську та Петербурзьку духовні школи, а й ряд семінарій, які відчувають труднощі з фінансуванням. Крім того, ми зобов'язані зберігати досягнутий рівень управління Церквою. Синодальні установи, наші церковні "міністерства", довели на ділі свою ефективність. Там працюють фахівці дуже високого рівня, у тому числі з кількома вищими освітами, зі знанням іноземних мов, але ми не можемо платити їм зарплату, яку вони отримували на світській роботі, бо коштів не вистачає», – констатував Патріарх Кирил.

Відео дня

«Тим не менше милістю Божою багато що вдається робити, хоча в плані будівництва нових храмів у Москві в нас непроста ситуація. Частина фінансування цієї програми йде з тієї частини центрального церковного бюджету, який формується за рахунок відрахувань парафій і ставропігійних монастирів, що створює додаткове навантаження», - додав він.

«Тому закликаю вас, брати, пам'ятати про те, що, вносячи гроші в загальноцерковний бюджет, ви підтримуєте не лише функціонування Московської Патріархії, всіх синодальних установ, а й значну частину духовних навчальних закладів, а якщо говорити про Москву, то і програму будівництва нових храмів», – звернувся до учасників Єпархіальних зборів Предстоятель РПЦ.

«Дай нам Бог з усім цим впоратися. Вірю, що Господь нас не залишить навіть у цей непростий час, коли скорочується обсяг пожертвувань з боку наших благодійників. Хотів би подякувати настоятелям, всі парафії за підтримку загальноцерковного бюджету і ще раз сказати: без вашого внеску ми б не могли здійснювати багато чого в загальноцерковному масштабі», – підсумував Патріарх Кирил.