Священний Синод 21 грудня ухвалив рішення про участь Української Православної Церкви в процесі визволення військових, які опинилися в полоні внаслідок бойових дій на Донбасі та закликав усю повноту Церкви до молитви (Журнал №27), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Синодом було схвалено миротворчі ініціативи Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, спрямовані на визволення військових з полону. Архіпастирі Української Православної Церкви також висловили вдячність Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу за увагу до прохань, які надходять на його адресу, від рідних та близьких українських військовополонених, а також за дієві зусилля щодо їх визволення з полону.

Священний Синод УПЦ закликав єпископат, духовенство, чернецтво та вірян Української Православної Церкви посилити молитви про найшвидше визволення всіх військових з полону і повернення їх у рідні домівки.

Відео дня

Довідка:

У відповідь на чисельні звернення рідних та близьких українських військових, які знаходяться в полоні на території Донбасу, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій неодноразово звертався до представників влади з проханням вжити необхідних заходів для обміну військовополоненими.

З 2014 року зусиллями духовенства Української Православної Церкви було визволено з полону 15 українських військовослужбовців. Завдяки підтримці ініціатив Блаженнішого Митрополита Онуфрія з боку Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 18 грудня 2016 року з полону на підконтрольну Україні територію було повернуто українського військового Тараса Колодія.

Однак, протягом 2017 року процес визволення військовополонених призупинився. 15 листопада 2017 року, на прохання Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Святіший Патріарх Кирил звернувся до Президента Російської Федерації з проханням посприяти найшвидшій реалізації обміну військовополоненими за принципом «всіх на всіх». Після цього у відкритих джерелах з’явилася інформація про те, що такий обмін має відбутися до прийдешнього свята Різдва Христового.

Окрім цього, гуманітарна місія Української Православної Церкви неодноразово доставляла адресні гуманітарні грузи з одягом, продуктами харчування та ліками до українських військових, які знаходяться у полоні на Донеччині. Зусиллями місії було налагоджено комунікацію між військовими та їх рідними, а також надана можливість клірикам нашої Церкви для духовної підтримки і звершення церковних таїнств над військовополоненими в місцях їх утримання.