1

Комісія з переговорів з УПЦ Київського Патріархату щодо подолання церковного розколу в Україні, створена Архієрейським Собором РПЦ готова до діалогу, але чи почнеться діалог і як він піде, залежатиме від другої сторони.

Про це сказав голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) в інтерв'ю, розміщеному на mospat.ru.

"Коли ми отримали інформацію від колишнього митрополита Київського Філарета через його представників в Америці: чомусь такий був обраний шлях — через Америку, що він хоче звернутися з листом до Архієрейського Собору, ми, звичайно, були здивовані, бо цього не очікували. Але він присилав своїх представників двічі в Москву, я з ними зустрічався, спочатку з однією групою, потім з іншою групою. Друга група привезла лист, в якому він дійсно звернувся до Патріарха і до Архієрейського Собору. Причому він звернувся не як патріарх Київський і всієї Русі-України, а просто підписав листа: "ваш побратим Філарет", - зазначив митрополит Іларіон.

Відео дня

Також церковний ієрарх зазначив, що "лист був не на бланку і містив прохання про прощення".

"Він буквально сказав: "я прошу вибачення за все, чим згрішив словом, ділом чи помислом, і всіх прощаю". І цей лист, оскільки його було адресовано всьому єпископату Руської Церкви, було зачитано на Соборі, і Собор відгукнувся на нього тим, що створив комісію для ведення подальших переговорів з тією структурою, яку він очолює", - нагадав митрополит Іларіон.

"Можливо, з його боку були якісь інші очікування, бо наступного ранку він провів у Києві прес-конференцію, на якій по суті дезавуював все, що було сказано в листі. Але ми вважали неправильним як-небудь реагувати на цю прес-конференцію, бо ми реагували на лист, а лист було надіслано, було зачитано. Більше того, ми не припускали його публікувати, але вони самі його опублікували. Прес-секретар цієї структури, яку очолює колишній митрополит Філарет, опублікував лист на свій сторінці в Facebook, тобто кожен бажаючий може ознайомитися із змістом цього листа. Тому ми відреагували на лист: ми створили комісію з діалогу. Комісія готова до діалогу, але почнеться цей діалог і як він піде, залежатиме від тієї сторони", - зазначив голова комісії з переговорів з УПЦ КП.