помилкові

У день пам'яті святителя Миколая архієпископа Мир Лікійських Чудотворця про життя святого розповів керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич). Про це повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Мабуть, в нашій Батьківщині немає такого міста, немає такої родини, яка б не знала про цього великого подвижника і угодника Божого. Святитель Миколай дуже багатьох чеснот досяг ще при житті», - розповів владика Антоній.

Архієрей нагадав про те, що святий виріс у християнській родині в той час, коли гоніння на Церкву були найсильніші – у часи правління Римського імператора Діоклетіана.

Відео дня

«З історії ми знаємо, що в період правління Діоклетіана найсильніші гоніння були проти священнослужителів: язичницька міць тьмяніла перед світлом християнського вчення і для того, щоб знищити Церкву, Діоклетіан вирішив знищити священство, як інститут духовного управління та опіки християн. Святитель неодноразово був ув'язнений, зазнав страшних мук і катувань, розрахованих на те, щоб похитнути його віру і відданість Святій Церкві. Однак гонителі нічого не домоглися, бо Промисел Божий завжди оберігав Мирлікійського архіпастиря», - зазначив митрополит Антоній.

Владика підкреслив, що святитель Миколай невпинно відстоював чистоту християнського віровчення, про що свідчить жорстка позиція святого в боротьбі з єресями.

«Найбільш небезпечною єрессю у IV столітті було аріанство, яке ставило під сумнів Божественність Другої Іпостасі Пресвятої Трійці – Бога Сина. Проти цієї єресі був скликаний Перший Вселенський Собор. Православне передання говорить про те, що святитель Миколай був учасником цього Собору. Він не побоявся сміливо виступити проти Арія, хоча більшість державних чиновників і частина єпископів стояли на боці єретика», - зазначив митрополит Антоній.

Керуючий справами Української Православної Церкви говорить про те, що подібна позиція може бути пояснена лише одним - твердою вірою в Христа і бажанням до самої смерті стояти за Його святу Церкву.

«Господь очікує від нас справжньої віри, тієї віри, яка допоможе нам відкрити двері в життя вічне, ті двері, через які пройшов святитель Мирлікійський Миколай і, сподіваюся, за його молитвами, пройде кожен з нас для життя в Бозі», - побажав митрополит Антоній.

19 грудня православні святкують день пам'яті святителя Миколая архієпископа Мир Лікійських Чудотворця. Святого вшановують також майже всі християнські конфесії.

Православна Церква вшановує пам'ять святителя Миколая не лише 19 грудня і 22 травня, але і щотижня, щочетверга, особливими піснеспівами.