Митрополит Антоній зустрівся з Патріархом Константинопольським Варфоломієм / news.church.ua

Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній 17 грудня провів у Туреччині зустріч з Патріархом Константинопольським Варфоломієм. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ і телеканал NewsOne.

Високопоставлений представник УПЦ передав Патріарху Варфоломію привітання від Блаженнішого Митрополита Онуфрія. У бесіді також піднімалися питання врегулювання церковного розколу і розвитку міжконфесійних відносин в українській державі.

Варто зазначити, що сторони були єдині в думці про те, що будь-які розколи в Церкві повинні вирішуватися на основі церковних канонів, а не політичної доцільності. Більш того, глава Константинопольського патріархату окремо підкреслив, що він і надалі буде підтримувати Українську Православну Церкву.

Відео дня

На думку журналіста Сергія Назарчука, підсумки зустрічі митрополита Антонія і Патріарха Варфоломія стали холодним душем для сил, які борються за адміністративне, а не церковне рішення існуючих в українському православ'ї проблем:

"Наприклад, така позиція авторитетних ієрархів прямо суперечить поглядам народного депутата Віктора Єленського, який недавно на засіданні тематичного правозахисного клубу на тему "Актуальні питання свободи релігії та переконань в Україні" заявив про те, що тема автокефалії не має нічого спільного з богословськими питаннями і є чистою політикою".

Експерт впевнений, що це і сигнал для УПЦ КП: "Константинополь дав ясно зрозуміти, що Київський патріархат не отримає з його рук визнання і що проблему розділення українського православ'я представників УПЦ КП слід вирішувати в діалозі з тією церквою, від якої вони відкололися".

Нагадаємо, що раніше ігумен Ватопедського монастиря і один з найавторитетніших ченців Афона архімандрит Єфрем закликав представників Київського патріархату повернутися до лав Вселенського православ'я: "Той, хто пішов в розкол, повинен зрозуміти, він уже поза лоном Церкви. Ми тут на Святій Горі Афон дуже сумуємо через український розкол, який вчинив Філарет. Тому ми звертаємося до всіх наших братів, які пішли з канонічної Церкви, і просимо, щоб вони повернулися в лоно Православної канонічної Церкви".