1

Католикос - патріарх усієї Грузії Ілія Другий закликав всіх грузинів, які проживають за кордоном, повернутися на батьківщину.

«Мої дорогі духовні діти, які живуть за кордоном, сердечно вітаю вас. Якось грузин, який мешкає за кордоном, сказав мені: «Я люблю тебе так, як люблю Грузію». Я хочу повторити ці слова ... Я люблю вас так, як люблю Грузію. Ми чекаємо на вас на батьківщині, ви дуже дорогі для нас, ви наше духовне, національне надбання», - звернувся Ілія Другий до грузинських емігрантів під час демографічного форуму, що пройшов напередодні в патріархії, передає Грузия.Online.

Патріарх також говорив про демографічну кризу в Грузії. За його словами, в даний час вирішується питання про існування грузинської нації.

Відео дня

«Ми маємо зробити все можливе для того, щоб побороти демографічну проблему. Ми маємо зробити конкретні кроки, недостатньо тільки теоретичних обговорень. Напевно, ми всі маємо працювати для того, щоб знайти такі дієві кроки», - зазначив він.

Точної статистики про грузинів, які проживають за кордоном, і народжених там співвітчизників немає, але існують демографічні розрахунки про громадян репродуктивного віку, які виїхали з Грузії. Згідно з цими підрахунками, за останні 25 років за кордоном народилися, як мінімум, 200 тисяч грузинів.

За оцінками громадської організації «Фонд демографічного відродження», число громадян Грузії, які проживають за кордоном до початку 2017 року становило понад мільйон.