1

Десницю (праву руку) великомученика Димитрія Солунського привезли з грецького міста Салоніки в Свято-Георгіївський кафедральний храм у Львові.

Святиню доставила в Україну делегація Елладської Православної Церкви на чолі з митрополитом Верийським, Наусским і Кампанийським Пантелеімоном.

Десниця пробуде у Львові по 18 грудня.

Відео дня

Доступ до мощів великомученика відкритий цілодобово.

Минулого разу святиню доставляли в Україну на початку листопада. 2-го числа вона прибула до Вінниці, 6-го - в Житомирську єпархію. З вечора 8-го і до полудня 9 листопада десниця перебувала в Києві.

Великомученик Димитрій Солунський (IV ст.) народився в сім'ї римського ставленика в македонському місті Солуні. У той час як більшість жителів міста, як і взагалі Римської імперії третього століття були язичниками, батьки Димитрія таємно сповідували християнську віру.

Після смерті батька майбутнього святого Димитрія призначили на його місце. Молодий правитель Солунського краю відкрито сповідував християнство. Дізнавшись про це, імператор Максиміліан наказав позбавити його високої посади і заточити. З часом Димитрій Солунський прийняв мученицьку смерть від рук язичників.

Мощі святого Димитрія Солунського постійно зберігаються в грецькому місті Салоніки — в базиліці на місці загибелі великомученика. Вони здавна шанувалися як мироточиві.

Великомученик Димитрій вважається покровителем воїнів, захисником міст і сіл, молитовником про мир і благополуччя.

ГРАФІК БОГОСЛУЖІНЬ У СВЯТО-ГЕОРГІЇВСЬКОМУ ХРАМІ В ДНІ ПЕРЕБУВАННЯ МОЩЕЙ СВЯТОГО ДИМИТРІЯ

17 грудня

7.00 – перша Божественна літургія;

10.00 – друга Божественна літургія;

Протягом дня – молебні великомученику;

17.00 – вечірня, молебень з акафістом святому Димитрію.

18 грудня

00.00 – нічна Божественна літургія;

8.00 – Божественна літургія.

Львівська єпархія УПЦ, "Фома в Україні".