1

Настоятель Ватопедського монастиря на Святій горі Афон заявив про підтримку "канонічної Української Православної Церкви, очолюваної Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм".

Про це він сказав під час зустрічі з головою Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополитом Іларіоном, який відвідав Святу Гору Афон.

У свою чергу владика Іларіон з вдячністю згадав незмінну підтримку, яку надають ігумен і братія монастиря Ватопед Українській Православній Церкві.

Відео дня

"На Соборі було зачитано лист від колишнього Київського митрополита Філарета. У своєму листі, написаному не на бланку і підписаному без всяких титулів, він просив вибачення у єпископата Руської Православної Церкви. У відповідь на це прохання ми призначили комісію з діалогу з українськими розкольниками. Правда, наступного дня Філарет дав прес-конференцію, на якій практично дезавуював все те, що написав у цьому листі. Тим не менш, наша комісія існує. Я голова комісії, в її складі також три архієреї з України та ще кілька кліриків. Не знаю, чи приведуть до чогось ці переговори, чи почнуться вони. Але, мабуть, якийсь рух душі був у глави розколу, йому 88 років. Ми на цей рух душі відгукнулися ", - сказав митрополит Іларіон, перебуваючі на Афоні.

На Святій Горі митрополит Іларіон відвідав монастир Ксенофонт, скит святого Андрія Первозванного, монастир Ватопед, Карею, Кутлумушский монастир, Іверський монастир, Пантелеймонівський монастир.

У соборному храмі великомученика Пантелеймона митрополит Іларіон очолив всенічне бдіння напередодні дня пам'яті апостола Андрія Первозванного.

13 грудня, у день пам'яті святого апостола Андрія Первозванного, митрополит Іларіон очолив Божественну літургію в соборному храмі Руського на Афоні Пантелеймонового монастиря.

За материаліалами з відкритих джерел.