130-річчя знайдення ікони / portal-pravoslavie.sumy.ua

Понад 100 священнослужителів і сотні віруючих взяли участь в урочистостях, що пройшли в Сумах 13 грудня з нагоди 130-річчя з дня першого знайдення чудотворного Малочернетчинського образу Спасителя «Хліб Життя».

Як повідомляє "Фома в Україні", всенічне бдіння напередодні і літургію в день свята у Спасо-Преображенському соборі звершили архієпископи Сумський і Охтирський Євлогій і Конотопський і Глухівський Роман.

2

Після літургії образ хресним ходом обнесли навколо собору. Потім відбулася святкова трапеза.

Відео дня

Нагадаємо, Малочернетчинський образ Христа Спасителя «Хліб Життя» був написаний у другій половині XVIII століття. Зберігався він у с. Мала Чернеччина Сумського повіту Харківської губернії (звідси його назва).

Особливо ікона прославилася численними зціленнями наприкінці ХІХ століття, з тих пір і шанується на Сумщині як чудотворна.

При чому, Малочернетчинський образ Спасителя шанувався не лише православними, а також лютеранами і католиками.

Для цієї ікони Святіший Синод в 1904 році встановив щорічний хресний хід, на який надходило безліч паломників. Пам'ять про чудотворний образ зберігалася у віруючих Сумської області, незважаючи на десятиліття гонінь. У багатьох храмах Сумщини досі зберігаються списки цієї ікони. Довгі роки спроби знайти саму святиню залишалися безуспішними.

Майже 100 років (з 1920-х) ікона вважалася загубленою. У липні 2012-го її виявили в одній приватній колекції. Тоді провели експертизу, яка підтвердила справжність образа, 25 вересня того ж року він був переданий Українській Православній Церкві.