/ mospat.ru

Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) не знає, чи будуть результативними переговори з УПЦ Київського Патріархату і чи почнуться вони.

Про це голова комісії з переговорів з УПЦ КП сказав під час зустрічі з настоятелем Ватопедського монастиря архімандритом Єфремом, перебуваючи на Святій Горі Афон, повідомляє служба комунікації ВЗЦЗ МП.

"На Соборі було зачитано лист від колишнього митрополита Київського Філарета. У своєму листі, написаному не на бланку і підписаному без всяких титулів, він просив вибачення у єпископату Руської Православної Церкви. У відповідь на це прохання ми призначили комісію з діалогу з українськими розкольниками. Правда, наступного дня Філарет дав прес-конференцію, на якій практично дезавуював все те, що написав у цьому листі. Тим не менш, наша комісія існує. Я голова комісії, а у її складі також три архієреї з України і ще кілька кліриків. Не знаю, чи приведуть до чогось ці переговори і чи почнуться вони. Але, мабуть, якийсь рух душі був у глави розколу, йому 88 років. Ми на це рух душі відгукнулися", - сказав митрополит Іларіон.

Відео дня

У свою чергу, настоятель Ватопедського монастиря заявив про підтримку «невід'ємної частини Московського Патріархату – канонічної Української Православної Церкви, очолюваної Блаженнійшим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм», запевнивши в тому, що і він сам, і братія моляться за РПЦ.