Святогірська лавра / foma.in.ua

Невдовзі історики та краєзнавці зберуться у Святогірську на XII науковій конференції «Сібільовські читання». Щорічний форум проведуть 14-15 грудня, повідомляє "Фома в Україні".

Організатори конференції – державний історико-архітектурний заповідник  Святогірська, Свято-Успенська Святогірська лавра.

Учасники конференції – співробітники низки наукових установ, вузів, музеїв, організацій краєзнавців з різних міст України – представлят результати археологічних, історичних і музееведческих досліджень Святогір'я, проведених в 2017 році.

Відео дня

Робота конференції проходитиме у трьох секціях: «Археологічні дослідження»; «Історичні дослідження і музеєзнавство»; «Історіографія і джерела. Матеріали до ювілейних дат».

14 грудня будуть представлені найновіші видання організаторів заходу. На другий день конференції відбудеться презентація археологічної виставки «Нові археологічні комплекси Подонцов'я періоду середньовіччя. VIII–XIV ст.», створеної на основі музейних колекцій Святогірського історико-архітектурного заповідника, Харківського історичного музею, Харківського національного педагогічного університету ім. Г. Сковороди, Слов'янського краєзнавчого музею.

Пряму трансляцію форуму можна буде подивитися на офіційній сторінці лаври в Facebook. Розпочнеться форум в 10.00.

Нагадаємо, вперше «Сібільовські читання» відбулися в 2005 році. Вони присвячені археологічним проблем Донецького регіону, історії краю та краєзнавчим дослідженням. Названі Читання на честь археолога і краєзнавця Ізюмського краю Миколи Сібільова (1873 – не пізніше 1950).

Матеріали конференції щорічно публікуються у збірнику «Святогірський альманах». Всього у виданні побачили світ вже 185 статей і повідомлень.

Починаючи з минулого року, регіональний форум проводиться з участю Святогірської лаври, яка надала умови для плідної роботи і сучасні технічні засоби для супроводу доповідей і трансляції її роботи.