/ РІА Новини

Архієрейський собор РПЦ не прийняв рішення про визнання або не визнання «єкатеринбурзьких останків», цього рішення і не планувалося.

Голова Синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда нагадав про історію цього питання, повідомляє прес-служба відділу.

«В кінці 90-х Церква не висловилася «за» або «проти» визнання «єкатеринбурзьких останків». Синод тоді сказав, що повернутися до питання слід після вирішення всіх сумнівів у достовірності. Чому це так важливо? Та тому, що якщо останки належать царственим страстотерпцям, то це — мощі святих, шанованих мільйонами православних. І тут просто не можна помилятися», - сказав Володимир Легойда.

Відео дня

При цьому він нагадав слова Патріарха Кирила про те, що «Церква не буде поспішати з висновками, таке важливе рішення не приймається до якоїсь дати чи «до свята».

За словами речника РПЦ, «навіть експертам, які глибоко занурені в проблему, просто так у цьому не розібратися».

«Чому Церква у 90-і не визнала результати експертиз? Строго кажучи, як я вже сказав, це не цілком коректна заява. У Церкві були питання не стільки до результатів експертиз тоді, скільки до самого процесу, а він проходив за сімома замками. Будь-які спроби представників Церкви хоч якось прояснити процедуру: що відправлялося на генетичну експертизу, які частинки, яких саме останків - все це натикалося на начальницькі окрики: «Прокуратура визнала! Які у вас можуть бути сумніви?» Звичайно, Церква зазнавала у зв'язку з цим потужний політичний тиск. Погодьтеся, що в такій ситуації дуже складно прийняти зважене, відповідальне рішення. Так, загалом-то, неможливо його прийняти», - нагадав Володимир Легойда.

При цьому глава відділу підкреслив, що «сьогодні ситуація зовсім інша».

«Прозорість і ясність слідства та всіх необхідних процедур не викликає жодних сумнівів: це було видно навіть з конференції, яку я згадав. Але серйозні питання по суті залишаються. В результаті численних повторних досліджень відкрилися нові важливі деталі. Щоб в них як слід розібратися, потрібно час. Потрібно провести безліч додаткових експертиз: генетичну, антропологічну, історичну, криміналістичну. Необхідно скрупульозним чином потім співвіднести результати цих конференцій між собою», - підсумував Володимир Легойда.