/ apostrophe.ua

УГКЦ не підтримує дії своїх священиків по захопленню храму УПЦ в Коломиї, але і вплинути на них не може.

Відео дня

На думку керуючого справами УПЦ митрополита Антонія (Паканича), яку він висловив в інтерв’ю виданню "Апостроф", "за цим можуть стояти якісь політичні сили, яким вигідно, використовуючи штучні скандали навколо Церкви, ще більше дестабілізувати суспільство". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наші священики на Донбасі об'єднують людей - митрополит УПЦ Антоній (Паканич), інтерв'ю

«За кілька днів після першої спроби захоплення нашого храму, яке мала місце 4 червня поточного року, керівництво УГКЦ, якщо вірити в його щирість, заявило, що не прагне захоплювати храми інших конфесій. Також, беручи до уваги останнє інтерв'ю на цю тему предстоятеля УГКЦ архієпископа Святослава (Шевчука), можна зробити висновок, якщо я його правильно зрозумів, що УГКЦ не підтримує такі дії своїх священиків, але вплинути на них не може», - заявив митрополит Антоній.

На думку архієрея, саме керівництво УГКЦ хоч і в м'якій формі, але дало зрозуміти, що не підтримує дій своїх капеланів у Коломиї. 

При цьому позиція УГКЦ може означати, що скандал навколо храму в Коломиї був спровокований радикальними націоналістичними організаціями, які використовують уніатських священиків.

«При цьому думаю, що УГКЦ могла б зробити набагато більше для того, щоб втихомирити своїх радикальних священиків, ніж розписуватися у власній безпорадності», - переконаний керуючий справами УПЦ.

Крім того, митрополит Антоній зазначив, що домовленостей щодо почергового служіння в Благовіщенському храмі Коломиї, про які заявляють священики УГКЦ, не було.

«Судячи з того, що мені з цього приводу повідомляли з Івано-Франківської єпархії, наші священики, які служать в Коломиї, нічого не чули про таку домовленість. Якщо вона дійсно мала місце, то її слід було б як-небудь закріпити письмово», - переконаний архієрей.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, на початку осені в Коломийському районі Івано-Франківської області відбулось 2 захоплення храмів Української Православної Церкви. Спочатку представники УГКЦ відібрали у парафії УПЦ храм Благовіщення Коломиї, а згодом священики УПЦ КП за підтримки поліції заволоділи церквою Успіння Пресвятої Богородиці в селі Старий Гвіздець.