1

Православні християни 5 грудня вшанували пам'ять Патріарха Алексія ІІ у день 9-ї річниці його смерті.

У роки свого предстоятельства він неодноразово відвідував свою паству в Україні.

Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II помер 5 грудня 2008 року на 80-му році життя.

Відео дня

*** Олексій Михайлович Рідігер — 15-й предстоятель Руської православної церкви з введення патріаршества на Русі, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II народився 23 лютого 1929 року в родині священнослужителя в місті Таллінні (Естонія). Його батько, Михайло Рідігер, уродженець Санкт-Петербурга, походив з старовинної петербурзької сім'ї.

3 вересня 1961 року в Талліннському Олександро-Невському кафедральному соборі була звершена хіротонія архімандрита Алексія в єпископа Талліннського і Естонського.

З 22 грудня 1964 року архієпископ Алексій був призначений керуючим справами Московської Патріархії і став постійним членом Священного синоду. На посаді керуючого справами він пробув до 20 липня 1986 року.

29 червня 1986 року Алексій був призначений митрополитом Ленінградським і Новгородським з дорученням керувати Таллінський і Естонської єпархією.

7 червня 1990 року на Помісному соборі Руської православної церкви обраний на Московський патріарший престол.

10 червня в Богоявленському соборі відбулася інтронізація Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія II.

Патріарх виступав з багатьма миротворчими ініціативами в зв'язку з внутрішніми та міжнародними конфліктами і збройними протистояннями.

5 грудня 2008 року у своїй підмосковній резиденції в селищі Передєлкіно предстоятель Руької православної церкви, Патріарх Московський і всієї Русі Алексій II помер. За його волею, Алексій II був похований у південному (Благовіщенському) приділі Богоявленського (Єлоховського) кафедрального собору Москви, недалеко від раки з мощами небесного покровителя, святителя Алексія, митрополита Московського.

За матеріалами patriarchia.ru,РИА Новости.