false

Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент (Вечеря) стверджує, що ініціатива про примирення виходила від глави УПЦ КП Філарета

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН, коментуючи лист Філарета до предстоятеля та єпископів Руської Православної Церкви.

"Цей лист отримав широкий резонанс, як у ЗМІ, так і в церковному середовищі. У ньому є абсолютно чіткі пропозиції про відновлення євхаристійної єдності з Руською Православною Церквою, а через неї - з усім світовим православ'ям. Архієрейський собор одноголосно прийняв рішення створити комісію, щоб ця ініціатива (про примирення - УНІАН) мала своє продовження, бо не можна відкладати вирішення питання подолання церковного розколу", - повідомив архієпископ Климент.

Відео дня

Також владика додав, що ініціатива про примирення виходила саме від УПЦ КП.

"Ми знаємо, що цьому листу передували ініціативи з боку Київського патріархату, і не в Київ хтось приїжджав з Москви, а з Києва до Москви приїжджали делегації, які висловлювали свої пропозиції", - зазначив він, відповідаючи на питання журналістів, чи виходила від РПЦ ініціатива про написання Філаретом листа для того, щоб на соборі РПЦ з нього було знято анафему.

"Наскільки мені відомо, представники Київського Патріархату в США звернулися до єпископа Руської Православної Церкви Іоанна і звідти пішла інформація, що є прохання про контакти з найвищим керівництвом РПЦ", - підкреслив владика Климент.

У свою чергу заступник глави відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Миколай Данилевич заявив: "Ініціатива (про примирення - УНІАН) виходила від них, від Філарета особисто. І не від РПЦ, незважаючи на те, що про це говорять у ЗМІ".

Також він додав, що УПЦ буде продовжувати діалог з Київським Патріархатом незважаючи на те, що "в Українській Православній Церкві немає щодо цього діалогу особливих ілюзій".

"Ми стримано ставимося до перспективи цього діалогу, не маємо жодних ілюзій, але вважаємо, що розкол Церкви є злом і величезною проблемою. Я хотів би зауважити, що цей діалог більше потрібен для УПЦ КП, ніж нам, тому що ми є законною Церквою, визнаною, канонічною і легітимною. Вони є незаконною, невизнаною і нелегітимною. І мають бути більш зацікавлені в цьому діалозі", - підсумував протоієрей Миколай Данилевич.