Прес-конференція УПЦ

Внесені в статут Руської Православної Церкви зміни про перенесення центру Української Православної Церкви в Київ не пов'язані з зареєстрованим у Верховній Раді України законопроектом про "церкви країни-окупанта", який, у разі прийняття, може обмежити функціонування УПЦ.

Про це голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент (Вечеря) заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Хотів би підкреслити, що рішення, які приймає архієрейський собор, залежать не від тих чи інших політичних ініціатив парламенту, а від перспектив церковної місії", - сказав владика Климент.

Відео дня

У свою чергу голова Синодального юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов заявив, що також не відповідає дійсності інформація про те, що зміни до статуту РПЦ звужують права УПЦ.

Він зазначив, що насправді УПЦ  має набагато більше прав, ніж автономні і самокеровані церкви в складі Руської Православної Церкви.

"Українська Православна Церква, відповідно до постанови архієрейського собору від 1990 року, є незалежною у своєму управлінні та має статус широкої автономії, і за своїм статусом вона вище, ніж самокерована церква. На соборі статус УПЦ виділили в окрему десяту главу (статуту РПЦ - УНІАН)", - запевнив Бахов.

Він також додав, що на практиці це означає, що УПЦ може приймати будь-які рішення, що стосуються її діяльності, без погодження з патріархом РПЦ.

"Українська Православна Церква може приймати будь-які рішення, які визначені статутом УПЦ і собором 1990 року", - зазначив протоієрей Олександр Бахов.

За його словами, це стосується створення єпархій, змін їх меж, обрання керуючих єпархіями, обрання предстоятеля церкви, обрання членів синоду, статуту синоду, статуту собору архієреїв, статуту помісного собору УПЦ.

«Все це визначається виключно рішеннями українських архієреїв», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет назвав брехнею повідомлення, що на архієрейському соборі РПЦ було вирішено перенести центр УПЦ в Київ.

Довідка УНІАН. Проект закону про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підпорядкованості) (№4128) був зареєстрований у ВР 23 лютого 2016 року.

Проект закону про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, визнаному Верховною Радою України державою-агресором (4511), був зареєстрований 22 квітня 2016 року.

Їх розгляд було заплановано на 18 травня 2017 року, однак воно не відбулося.

В Української Православної Церкви називали ці законопроекти репресивними, оскільки бачили в них «відновлення антирелігійних репресій», корупційні ризики.