Урочистості в Москві / patriarchia.ru

Участь глав і представників Помісних Церков на урочистостях у Москві з нагоди 100-річчя відновлення патріаршества в Руській Православній Церкві є "видимим свідченням православної єдності".

Про це сказав сьогодні патріарх Московський і всієї Русі Кирил після звершення Божественної літургії в храмі Христа Спасителя за участю всіх архієреїв РПЦ і зарубіжних церковних делегацій.

4 грудня, в день Введення в храм Богородиці, Православна Церква відзначає сторіччя з дня інтронізації - зведення на патріарший престол святителя Тихона (Бєлавіна).

Відео дня

У центрі Храму Христа Спасителя було встановлено раку з мощами святителя Тихона, Патріарха Московського, які були принесені в кафедральний собор з Донського ставропігійного чоловічого монастиря.

Богослужіння очолив Блаженніший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II.

Божественну літургію звершили Предстоятелі й глави делегацій Помісних Православних Церков, які беруть участь в урочистостях з нагоди 100-річчя відновлення Патріаршества в Руській Православній Церкві.

Після богослужіння відбувся урочистий прийом Предстоятелів і глав делегацій Помісних Православних Церков.

Як повідомляв "УНІАН-Релігії", минулого тижня в Москві пройшов Архієрейський собор РПЦ, на який прибуло 347 єпископів РПЦ, в тому числі єпископат УПЦ. Урочистості з нагоди 100-річчя інтронізації патріарха Тихона стали кульмінацією усіх заходів.

За інформацією патріаршої прес-служби, 5-6 грудня, відбудуться двосторонні зустрічі Патріарха Кирила з предстоятелями і представниками помісних православних церков.

*** Обрання святителя Тихона відбулося в листопаді 1917 року на Помісному Соборі Руської Православної Церкви, що проходив у Москві. Головним рішенням Всеросійського Помісного собору 1917-1918 років стало відновлення патріаршества на Русі після більш як двохсотлітнього синодального періоду. Святитель Тихон, який згодом очолив собор новомучеників Руської церкви - був зведений на патріарший престол 4 грудня 1917 року.

Святитель Тихон (Белавін, 1865-1925) був канонізований в 1989 році. Він провів роки свого першосвятительського служіння в пошуках прийнятного компромісу між Церквою і радянською владою. В кінцевому підсумку він був заарештований. До кінця життя патріарх Тихон залишався під слідством, у грудні 1924 року на нього було скоєно замах, після якого святитель зліг і в квітні 1925 року помер. Донині він залишається одним з найбільш шанованих архієреїв, які очолювали Руську Православну Церкву