Архієпископ Климент / protoinfo.ru

Українська Православна Церква виділяється з-поміж самокерованих Церков на тій підставі, що у неї набагато більше прав і набагато ширше її повноваження, ніж в інших самокерованих Церков, таких як Японська, Естонська, Латвійська й інші. Про це розповів архієпископ Ірпінський Климент, коментуючи суть змін, внесених до Статуту РПЦ на Архієрейському соборі, повідомляє "Благовіст-Інфо".

На прес-конференції за підсумками Архієрейського собору, яка відбулася 2 грудня, архієпископ Климент розповів про причини прийняття Визначення Архієрейського собору «Про внесення змін та доповнень до Статуту Руської Православної Церкви та інші документи Руської Православної Церкви», яке стосується УПЦ.

Архієпископ зазначив, що принципових змін статусу УПЦ в документі немає, він лише систематизує те, що вже приймалося священноначалієм РПЦ раніше.

Відео дня

«У новій редакції Статуту РПЦ виділена особлива глава до УПЦ. Це пов'язано з тим, що з 1990 року УПЦ отримала статус незалежності та самоврядності. Її вищий керівний орган – собор єпископів УПЦ, Предстоятель і Синод УПЦ. Необхідно було систематизувати всі ті згадки в канонічних документах РПЦ, які стосуються УПЦ. До сьогоднішнього дня ці положення були зазначені в різних документах. Собор зробив все для того, щоб це систематизувати, щоб було чітким і прозорим уявлення про те, який статус має УПЦ в складі РПЦ. Собор ще раз підкреслює, що це статус самокерованої Церкви з правами широкої автономії...», - сказав владика Климент.

Архієпископ Климент пояснив, у чому полягають нові моменти, внесені до Статуту РПЦ.

«Зокрема, в цьому документі (Визначенні Архієрейського собору – ред.) зазначено, що документи, які приймаються в РПЦ, діють в УПЦ з урахуванням її статусу самоврядності. Це ж стосується й судових інстанцій: Загальноцерковний суд РПЦ не має повноважень в межах УПЦ. Раніше це не було прописано. А згідно зі статутом УПЦ вищою церковною судовою інстанцією є Архієрейський собор УПЦ. Це було опосередковано зазначено в статуті РПЦ, але не було до сьогоднішнього дня прописано в окремому положенні Статуту, яким УПЦ виділяється з числа самокерованих Церков на тій підставі, що у неї набагато більше прав і набагато ширше її повноваження, ніж в інших самокерованих Церков, таких як Японська, Естонська, Латвійська та інші», - підкреслив архієпископ Климент.