1

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) зазначив, що звернення Митрополита Онуфрія до Архієрейського Собору щодо відображення особливого статусу УПЦ і прийняття Собором РПЦ цієї пропозиції є документальним закріпленням вже існуючого та чинного статусу.

"Українська Православна Церква це помісна Церква України в складі Руської Православної Церкви. При цьому, УПЦ є самокерованою і володіє правами широкої автономії. Вона сама обирає свого Предстоятеля і єпископів, самостійно веде адміністративну і господарську діяльність. Вища влада в Українській Православній Церкві належить Собору, який скликається з єпископів, кліриків і мирян УПЦ.

Ці права були отримані рішенням Архієрейського собору РПЦ ще в 1990 році.

Відео дня

Але так склалося, що деякі положення статуту Української Православної Церкви офіційно не були відображені у статуті Руської Православної Церкви. І це створювало грунт для численних спекуляцій на тему фактичного статусу УПЦ.

Особливої гостроти це питання отримало нині під час протистоянь в Україні. Українську Церкву звинувачують в тому, що вона повністю залежить від «Москви», що вона не має свого голосу...

Звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія до Архієрейського Собору Руської Православної Церкви щодо відображення в статуті РПЦ особливого статусу УПЦ і прийняття Собором цієї пропозиції не означає яких-небудь змін в управлінні Української Церкви. Це лише документальне закріплення вже існуючого та чинного статусу. Це розставляння всіх крапок над "і". Тут нема про що переживати і драматизувати".

За матеріалами "Правмір"