РИА Новости

Руська Православна Церква не виключає початку діалогу з Українською Православною Церквою Київського патріархату після звернення глави УПЦ КП Філарета і його наступних заяв.

Про це сьогодні заявив голова Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ РПЦ Володимир Легойда, повідомляє "РИА Новости Украина".

Раніше Архієрейський собор РПЦ ухвалив постанову, в якій виклав прохання Філарета про відновлення молитовного та євхаристійного спілкування з християнами, що перебувають в українському церковному розколі.

Відео дня

Собор визнав цей лист "кроком до подолання розколу в Україні" і створив спеціальну комісію для переговорів з Київським патріархатом.

На прес-конференції в п'ятницю Філарет повідомив, що звернувся до Архієрейського собору РПЦ з пропозицією про примирення заради створення автокефальної української православної церкви і що він ніколи не покається за те, що обрав шлях автокефалії УПЦ.

Він також заявив, що УПЦ КП ніколи не повернеться в Московський патріархат. При цьому, за його словами, Київський патріархат готовий піти на діалог з РПЦ у рамках створеної комісії, тільки якщо буде обговорюватися питання автокефалії Української церкви.

"Архієрейський собор отримав листа, цей лист було розглянуто, створена комісія. Якщо є зацікавленість у взаємодії, значить, будуть відповідні дії з боку так званого Київського патріархату. Тоді, можливо, почнеться діалог", - сказав Володимир Легойда на прес-конференції за підсумками Архієрейського Собору РПЦ.

Він також зазначив, що не вважає за потрібне коментувати публічні заяви представників УПЦ КП.

"Сподіваємося, що рани, що нанесені і наносяться розколом, сьогодні будуть вилікувані", - додав Легойда.