У відповідь на створення комісії, яку 30 листопада створив Архієрейський Собор РПЦ у Москві для ведення переговорів з УПЦ Київського Патріархату щодо подолання церковного розділення, Синод УПЦ КП на найближчому засіданні також розгляне бажання РПЦ вести діалог та ухвалить відповідне рішення.

"Однак метою такого діалогу не може бути ані «покаяння» перед РПЦ, ані адміністративне приєднання до неї у будь-якій формі. Єдиною кінцевою метою такого діалогу УПЦ КП бачить виключно визнання автокефалії Помісної УПЦ, Київського Патріархату, та об‘єднання українського православ‘я. Тому Священний Синод УПЦ КП на найближчому засіданні розгляне бажання РПЦ вести діалог та ухвалить відповідне рішення", - йдеться у повідомленні.

Водночас голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) говорить, що "лист Філарета" - це цілком ініціатива його автора.

Відео дня

"Це не була наша ініціатива, всупереч тим заявам, які зараз робляться в Києві, це була ініціатива представників самого автора листа. Вони до нас звернулися - спочатку через своїх представників в Америці, потім вже безпосередньо. Ми з ними зустрічалися, вони цього листа привезли, лист було передано патріарху, і потім його було зачитано на Архієрейському соборі", - сказав митрополит Іларіон.