Митрополит Іларіон

Лист глави УПЦ Київського Патріархату Філарета було передано в Москву з ініціативи самого автора листа.

Про це заявив 1 грудня на брифінгу між засіданнями Архієрейського Собору РПЦ голова ВЗЦЗ митрополит Іларіон (Алфєєв), говориться в тексті, переданому інформаційною службою Собору.

Митрополит Іларіон уточнив, що послання було привезено представниками глави УПЦ КП.

Відео дня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В РПЦ побачили "різноспрямовані тенденції" в УПЦ КП та повідомили про подальші дії

«Всупереч тим твердженнями, які зараз робляться в Києві, це була не наша ініціатива, а ініціатива представників самого автора листа. Вони звернулися до нас спочатку через своїх представників в Америці, потім вже безпосередньо», - констатував владика Іларіон.

«Я з ними зустрівся. Лист було передано, і оскільки його адресовано не лише Святішому Патріарху Кирилу, але і всьому єпископату Руської Православної Церкви, природно, що воно було зачитано на Архієрейському Соборі», - зазначив голова ВЗЦЗ.

«Хотів би підкреслити, що дійсно колишній митрополит Філарет зробив крок до відновлення єдності православної Церкви в Україні. Це була його ініціатива, всупереч деяким заявам, що нібито Москва ініціювала цей процес. Ми нічого не ініціювали. Ініціатива виходила від нього. Лист було передано його посланцями і реакція Архієрейського Собору на цей лист була позитивною», - сказав у той же день в іншому інтерв'ю митрополит Іларіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет скликав прес-конференцію і заявив, що повертатися в Московський Патріархат не буде

"Початок діалогу можливо в тому випадку, якщо ми не будемо ставити жодних попередніх умов. Ми маємо почути один одного в ході цього діалогу, спробувати звірити наші позиції, зрозуміти, чи ми зможемо рухатися далі чи ні", - сказав він.

За словами митрополита Іларіона, публічні дискусії про можливі умови можуть лише відкласти початок конструктивної роботи.

"Будь-яке обговорення в публічному просторі попередніх умов для діалогу, може лише перешкодити початку цього діалогу", - констатував митрополит Іларіон.