Мі

У Руській Православній Церкві не будуть обговорювати в публічному просторі умови діалогу з УПЦ Київського Патріархату.

Про це заявив сьогодні на брифінгу між засіданнями Архієрейського Собору РПЦ голова ВЗЦЗ митрополит Іларіон (Алфєєв), говориться в тексті, переданому інформаційною службою Собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник УПЦ КП оприлюднив лист до РПЦ: текст не на церковному бланку, підпис - "ваш побратим Філарет" (фото)

Відео дня

"Думаю, що зараз, якщо ми з обох боків створюємо комісії для діалогу (з того боку комісія не створена, але, напевно, це буде зроблено), його початок можливий в тому випадку, якщо ми не будемо ставити жодних попередніх умов. Ми маємо почути один одного в ході цього діалогу, спробувати звірити наші позиції і зрозуміти, ми зможемо рухатися далі чи не зможемо. Але зараз будь-яке обговорення в публічному просторі яких-небудь попередніх умов для діалогу може перешкодити його початку. Я про це, до речі, сказав і тим особам, які привезли сюди лист від колишнього митрополита Київського Філарета", - сказав митрополит Іларіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет скликав прес-конференцію і заявив, що повертатися в Московський Патріархат не буде

Водночас глава ВЗЦЗ РПЦ сказав про деякі "різноспрямовані тенденції", які існують в УПЦ КП.

"За моїм відчуттям, яке я виніс з недовгого спілкування з представниками цієї структури, в самому так званому Київському патріархаті існують різноспрямовані тенденції. Є особи, які стоять на дуже яскраво виражених автокефалистських позиціях; для них не існує іншої теми обговорення, крім як визнання автокефалії. А є особи, які налаштовані на конструктивний діалог", - звернув увагу митрополит Іларіон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створено комісію для переговорів щодо подолання церковного розколу в Україні - рішення Собору РПЦ

Як повідомляв "УНІАН-Релігії", Архієрейський Собор РПЦ позитивно відгукнувся на лист глави Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарета та вчора створив спеціальну комісію для переговорів "з тими, хто відокремився від церковного спілкування".

Водночас сьогодні глава УПЦ Київського Патріархату Філарет зібрав прес-конференцію, на якій повідомив: "Я хочу твердо заявити - жодного покаяння, що я вибрав шлях автокефалії Української Православної Церкви, не було, немає і не буде ніколи" і сказав про те, що звернувся з листом до РПЦ, щоб з нього була знята анафема і було розглянуто питання про надання автокефалії для УПЦ КП.