/ foto.patriarchia.ru

Архієрейський Собор Руської Православної Церкви сприйняв лист глави Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарета, «як свідчення готовності розпочати переговори про подолання сумного поділу, що триває чверть століття».

Про це сказав голова ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв), повідомляє patriarchia.ru.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник УПЦ КП оприлюднив лист до РПЦ: текст не на церковному бланку, підпис - "ваш собрат Філарет" (фото)

Відео дня

«Лист завершувався словами: «Прошу пробачення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім». Ці слова були сприйняті членами Архієрейського Собору, як свідчення готовності розпочати переговори про подолання сумного поділу, який триває чверть століття. Саме для ведення переговорів, а зовсім не для якогось "помилування", Собором була сформована комісія», - зазначив митрополит Іларіон.

Глава ВЗЦЗ повідомив про некоректні повідомлення, що з'явилися в ЗМІ, де «неграмотно передана суть листа, спрямованого колишнім митрополитом Київським і всієї України Філаретом».

«Поняття "помилування" не входить в канонічний лексикон Православної Церкви і не було вжито в отриманому листі, в ньому містилося прохання про скасування всіх рішень, у тому числі про прещенія і відлучення... заради досягнення Богом заповіданого світу між одновірними православними християнами і примирення між народами", - підкреслив митрополит Іларіон.

«Вважаю важливим, щоб ті особи, які будуть в подальшому залучені в переговори, не реагували на викривлену подачу церковних рішень у засобах масової інформації. Офіційна позиція Церкви відображена у визначеннях, прийнятих церковною владою і публікуються Церквою на власних інформаційних ресурсах», - підсумував глава ВЗЦЗ РПЦ.

Як повідомлялося раніше, 30 листопада Архієрейський Собор Руської Православної Церкви заслухав письмове звернення глави УПЦ КП Філарета до Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і єпископата Руської Православної Церкви від 16 листопада і прийняв Ухвалу у зв'язку з цим зверненням.