Під час своєї доповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій виніс на розгляд Архієрейського Собору РПЦ питання щодо особливого статусу Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема, Предстоятель підкреслив, що деякі політичні сили «ігнорують особливий статус Української Православної Церкви, обумовлений Ухвалою Архієрейського Собору Руської Православної Церкви 1990 року, і при цьому посилаються на нині чинний Статут Руської Православної Церкви».

Варто зазначити, що рішенням Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року Українська Православна Церква отримала незалежність та самостійність. Відповідні зміни були внесені до Статуту про управління Української Православної Церкви.

Відео дня

«Сьогодні, щоб уникнути подальших спекуляцій, спрямованих на підрив авторитету Української Православної Церкви в очах мільйонів українців, представляється необхідним підкреслити особливий статус Української Православної Церкви, виділивши його в Статуті Руської Православної Церкви», — зазначив Предстоятель й запропонував ряд поправок.

Пропозиції Його Блаженства учасники Собору підтримали одноголосно.

Було прийнято рішення внести поправки до статуту Руської Православної Церкви, згідно з якими положення про Українську Православну Церкву буде виділено з розділу про самокеровані церкви й винесено в окремий розділ.

«З огляду на особливий статус широкої автономії Української Православної Церкви, керівний центр якої знаходиться у Києві, Священний Синод надав Архієрейському Собору пропозицію, яка надійшла від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, виділити в самостійну главу положення Статуту Руської Православної Церкви, що стосуються Української Православної Церкви, керівний центр якої знаходиться в Києві», — йдеться у рішенні Архієрейського Собору.

30 листопада 2017 року Собор також визначив, що єдиними нормами, які регламентують буття Української Православної Церкви є рішення Архієрейського Собору РПЦ від 25-27 жовтня 1990 року про незалежність і самостійність УПЦ та Статут про управління УПЦ.

Окрім того, Собор підкреслив, що органами церковної влади і управління УПЦ є її Собор та Синод, який очолюється її Предстоятелем. Відповідно до внесених доповнень у Статут Руської Православної Церкви наголошується, що центр управління УПЦ знаходиться в Києві.