/ foto.patriarchia.ru

Зустріч на Кубі в лютому 2016 року стала важливим кроком до розвитку співпраці між Руською Православною Церквою і Римо-Католицькою Церквою у сфері суспільної проблематики і вирішення питань сучасності спільними зусиллями двох найбільших Церков християнського світу.

Про це сказав предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Московський і Всієї Русі Кирил у своєму виступі на Архиєрейському Соборі, який відкрився сьогодні в Москві, повідомляє Інформаційна служба Архієрейського Собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочав роботу Архієрейський Собор РПЦ, в якому беруть участь архієреї УПЦ

Відео дня

«Висока ступінь взаєморозуміння була виявлена в ході моєї зустрічі з Папою Римським Франциском 12 лютого в Гавані», ― сказав Патріарх Кирил.

Він нагадав, що головною причиною організації зустрічі на Кубі стала трагічна ситуація, в якій опинилися християни на Близькому Сході і в Північній Африці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загальноцерковне шанування українських святих розглянуть на Архієрейському соборі РПЦ

«У Спільній заяві, яку ми з Папою Франциском підписали за підсумками зустрічі, міститься заклик до світової спільноти зробити все можливе для припинення насильства в близькосхідному регіоні, чого неможливо досягти без скоординованих дій усих сил, що протистоять екстремізму», - сказав Патріарх Кирил.

Предстоятель РПЦ наголосив, що незабаром після цього спільного звернення трагедію християн в Сирії на Заході стали відкрито називати геноцидом, відповідні заяви зробили Державний департамент і Конгрес США.

«Тепер настав час серйозно замислитися над вирішенням проблем, з якими Сирія зіткнеться після встановлення миру в цій країні. Найважливішим питанням є створення умов для безпечного проживання християн і повернення біженців. Необхідно відновлення зруйновані храми, інфраструктуру та житло», - нагадав Патріарх Кирил.

Він розповів, що конкретним кроком з розвитку православно-католицької взаємодії в цій області став візит групи представників Руської Православної і Римо-Католицької Церков в Ліван і Сирію в квітні 2016 року. «Проведені в ході поїздки консультації з представниками місцевих конфесій повинні послужити основою для розробки подальших спільних проектів, спрямованих на підтримку братів і сестер, які терплять лихо», - сказав Патріарх Кирил.

У 2017 році православні і католики організували низку спільних заходів на захист близькосхідних християн. У січні в Парижі пройшов V Європейський православно-католицький форум, присвячений проблемі терористичної загрози, пов'язаної з ситуацією на Близькому Сході, зачіпає сьогодні всіх без винятку. У своєму заключному посланні учасники форуму заявили про необхідність тісної взаємодії православних і католиків перед викликами, які переживає сучасний світ, висловили солідарність зі стражденними християнами Близького Сходу, Африки та Азії і засудили будь-які форми дискримінації за релігійною ознакою.

Важливою подією став Всесвітній саміт на захист гнаних християн у травні цього року в столиці США Вашингтоні і зібрав 600 делегатів з 136 країн. Саміт було організовано завдяки спільній ініціативі РПЦ і Євангелістської асоціації Біллі Грема. До участі в ньому були запрошені представники Помісних Православних Церков, Римсько-Католицької Церкви, різних протестантських деномінацій, а також Стародавніх Східних (орієнтальних) Церков. Найактивнішу участь у саміті взяли архієпископ Вашингтонський кардинал Дональд Вюрл і представники Папської ради сприяння християнській єдності.

Християнські і мусульманські громади Росії, в тому числі Російська Православна Церква та Римо-Католицька Церква, об'єднають свої зусилля по збору коштів, необхідних для стражденного населення Сирії.

Важливе місце у підписаній Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Папою Римським Франциском Спільної декларації займає заклик до діяльної миротворчості та суспільної солідарності в Україні.

«І Священноначаліє Руської Православної Церкви, і Святий Престол не раз підкреслювали, що єдиним способом вирішити український конфлікт є втілення в життя Мінських угод. Важливою передумовою для досягнення міжконфесійної злагоди в Україні стала заява про те, що унія не є засобом для досягнення єдності між Церквами і що в православно-католицьких відносинах неприпустимий прозелітизм у будь-яких видах. Вперше в історії така оцінка унії і прозелітизму була зроблена не лише з православної сторони, але і з боку глави римсько-Католицької Церкви», - сказав Патріарх Кирил.

Патріарх також з вдячністю згадав підтримку Української Православної Церкви з боку Святого Престолу, що висловилася в засудженні дискримінаційних по відношенню до найбільшої в Україні християнської громади, законів № 4128 і № 4511, проекти яких були винесені на обговорення Верховної Ради.

Також позитивним результатом зустрічі в Гавані стала безпрецедентна подія ― принесення частини мощей святителя і чудотворця Миколая з Барі в Москву і Санкт-Петербург в травні-липні. «Лише завдяки домовленості, досягнутої в ході Гаванської зустрічі, стало можливим принесення в Росію мощей святителя Миколая Чудотворця, які протягом 930 років ніколи не залишали Барі», ― констатував Предстоятель Руської Православної Церкви. Згадавши про те, що за два місяці перебування чесних мощей в Москві і Петербурзі їм змогли вклонитися мільйони віруючих з Росії, Білорусії, Молдови та інших країн.