1

Руська Православна Церква об'єднує 303 єпархії, тобто на 10 більше, ніж в 2016 році і на 144 більше, ніж у 2009 році. Про це розповів Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, виступаючи 29 листопада з доповіддю на відкритті Архієрейського Собору Руської Православної Церкви, повідомляє інформаційна служба Архієрейського Собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загальноцерковне шанування українських святих розглянуть на Архієрейському соборі РПЦ

В міжсоборний період були створені три митрополії ― тепер їх число досягло шістдесяти.

Відео дня

Робота щодо вдосконалення статистики, яка раніше велася в російських єпархіях, частково охопила й інші країни канонічній території, а також закордонні єпархії та парафії, зазначив Предстоятель Руської Православної Церкви. Зокрема, були скориговані дані деяких єпархій, які раніше при підрахунках не розрізняли штатних і позаштатних кліриків. Ця скрупульозна робота триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про "українське питання" на Архієрейському соборі РПЦ розповів митрополит Іларіон (Алфєєв)

Наразі штатне духовенство Руської Православної Церкви складається з 39 414 кліриків, включаючи 34 774 штатних пресвітера і 4 640 дияконів. За рік штатне духовенство приросло на 521 клірика. Це стабільне в останні роки значення показника зростання числа духовенства. Якщо ж говорити про сумарне число штатного і позаштатного духовенства, то воно складає понад 40 тисяч кліриків (представлені дані на початок 2017-го, оскільки статистика за кількістю духовенства і храмів підводиться в перші місяці кожного року).

У Руській Православній Церкві 36 878 храмів чи інших приміщень, в яких звершується Божественна літургія. Ця статистика містить в собі дані по далекому зарубіжжю і відповідає річному зростанню в 1 340 храмів. Крім того, налічується 462 чоловічих монастиря, тобто на 7 більше, ніж роком раніше, і 482 жіночих монастиря, тобто на 11 більше, ніж роком раніше.

В далекому зарубіжжі діють понад 900 парафій і монастирів Руської Православної Церкви, включаючи парафії Руської Зарубіжної Церкви. «Практично при кожній громаді Московського Патріархату в далекому зарубіжжі є недільні школи, катехитичні курси, проводяться заходи, що сприяють збереженню рідної мови і культури, а також вихованню підростаючого покоління», ― зазначив Патріарх Кирил.

З важливих подій для парафій зарубіжжя Патріарх Кирил зазначив освячення в 2016 році нового кафедрального собору Корсунської єпархії в Парижі і оновленого після капітальної реставрації собору в Лондоні.