Розпочав роботу Архієрейський Собор РПЦ / news.church.ua

В Москві під головуванням Патріарха Московського і всієї Русі Кирила 29 листопада розпочалося перше пленарне засідання Архієрейського Собору Руської Православної Церкви. До участі в Соборі запрошені всі правлячі та вікарні архієреї УПЦ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

До участі в Архієрейському Соборі також запрошені ієрархи, які перебувають на спокої, однак вони не мають права голосу щодо прийняття соборних рішень.

На сьогоднішній день в Руській Православній Церкві – 377 архієрея, 293 з яких керують єпархіями. Архіпастирів в Українській Православній Церкві – 92, у тому числі правлячими є 52, вікарними – 33, перебувають на спокої – 7.

Відео дня

До складу Президії Собору окрім Блаженнішого Митрополита Онуфрія, постійного члену Священного Синоду РПЦ, входить митрополит Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф, який є тимчасовим членом зимової сесії Синоду.

До Редакційної комісії, якій належить формулювати рішення Собору відповідно до результатів соборних дискусій, був обраний представник УПЦ – архієпископ Обухівський Іона, вікарій Київської митрополії.

Одними з перших питань, яке розглянули архієреї, стали доповідь Святішого Патріарха Кирилла та Блаженнішого Митрополита Онуфрія, у якій Предстоятель УПЦ охарактеризував основні аспекти звершення Православною Церквою своєї спасительноі місії серед народу України.

Як повідомляє інформаційна служба Архієрейського Собору, в день початку роботи Собору на засідання прибули 347 архієреїв з 386, які значаться в списках членів Архієрейського Собору, включаючи запрошених на Собор архієреїв на покої. З 347 присутніх архіпастирів - 272 керуючих єпархіями, 68 вікарних, 7 архієреїв на покої.

***Архієрейський Собор є вищим органом ієрархічного управління Руської Православної Церкви і складається з єпархіальних і вікарних архієреїв, скликається Патріархом Московським і всієї Русі (Місцеблюстителем) і Священним Синодом не рідше одного разу на чотири роки і напередодні Помісного Собору, а також у виняткових випадках. В обов’язки Архієрейського Собору входить: збереження чистоти і неушкодження православного віровчення і норм християнської моралі; прийняття Статуту Руської Православної Церкви і внесення до нього змін і доповнень; зберігання догматичної і канонічної єдності Руської Православної Церкви; вирішення принципових богословських, канонічних, богослужбових і пастирських питань, що стосуються як внутрішньої, так і зовнішньої діяльності Церкви; канонізація святих і тлумачення богослужбових чинопослідувань; компетентне тлумачення святих канонів та інших церковних законоположень; висловлення пастирської стурбованості проблемами сучасності; визначення характеру відносин з державними органами; підтримання відносин з Помісними Православними Церквам; створення, реорганізація та ліквідація самокерованої Церкви, екзархатів та єпархій, а також визначення їх меж і найменувань; створення, реорганізація та ліквідація Синодальних установ; спостереження за втіленням в життя рішень Помісного Собору і багато іншого. Архієрейський Собор є церковним судом вищої інстанції.

Програма нинішнього Собору включає ювілейні урочистості, присвячені 100-річчю відновлення Патріаршества та інтронізації Патріарха Тихона, яка відбулася 4 грудня 1917 року, в свято Введення у храм Пресвятої Богородиці, в Успенському соборі Кремля.

Нагадаємо, напередодні, 28 листопада, Блаженніший Митрополит Онуфрій взяв участь в роботі Священного Синоду РПЦ.