false

У православних християн 28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме до 7 січня – свята Різдва Христового.

Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич) розповів про важливість дотримання Різдвяного посту, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Різдвяний піст встановлений Церквою, щоб православні християни очистили свою душу та серце покаянням і постом, і з чистим серцем могли зустріти світле свято народження Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Будемо в ці дні пильнувати, щоб не проспати явлення Віфлеємської зірки, вказуючої шлях кожному християнину. Будемо готувати себе, щоб Господь і Бог наш Іісус Христос вселився в серце, в розум», - сказав митрополит Антоній.

Відео дня

Владика Антоній також нагадав, чому Церква встановила Різдвяний піст.

«Понад п'ять тисяч років у тісноті гріховного полону старозавітний Божий народ очікував пришестя у світ Господа Іісуса Христа. В нагадування про те очікування встановлений Святою Церквою п'ятитижневий піст», - зазначив керуючий справами УПЦ.

Також владика Антоній дав пораду тим, хто не може дотримуватися посту повністю.

«Ті, хто не можуть постити в повній мірі, перед початком посту мають підійти до священика, пояснити ситуацію й отримати благословення на послаблення дотримання посту. Зазвичай, виходячи зі стану здоров'я людини й обставин її життя, священик допомагає встановити таку міру дотримання посту, яка під силу людині», - додав архієрей.

Митрополит Антоній закликав наслідувати приклад старозавітних праведників, які, живучи в непростих умовах, готувалися до зустрічі Спасителя.

«Очищаючи свої душі постом, молитвою, добрими справами, ми маємо нині уподібнитися тим старозавітним праведникам, які жили у важких умовах, були оточені безпросвітною темрявою гріха, людською жорстокостю, неуцтвом, і при цьому зі щирою чистотою віри продовжували чекати Месію. Без тіні сумніву вони вірили й чекали, що прийде Той, Хто буде прекрасніший за синів людських (Пс. 44:3). Хто полюбить правду і зненавидить беззаконня (Пс. 44:8)», - сказав владика Антоній.

Також митрополит Антоній звернув увагу на те, що піст – це відмова від згубних звичок і веселощів, це час зосередженості і старанних молитов». Владика нагадав слова святителя Іоанна Златоуста про те, що «постуючим найбільше потрібно приборкувати гнів, привчатися до лагідності й поблажливості».

Згадки про встановлення Різдвяного посту зустрічаються з IV століття. На Константинопольському соборі 1166 року було затверджено всім християнам зберігати піст 40 днів перед великим святом Різдва Христового. Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий. У дні цього посту слід утримуватися від вживання м'яса, молока та яєць.

Під час Різдвяного посту дозволяється риба (крім середи, п'ятниці та деяких інших днів - за уставом). З 2 по 6 січня піст підсилюється, в суботу та неділю риба не благословляється.