/ РІА Новини

Вбивство руського імператора Миколи II і його сім'ї могло бути ритуальним. Таку версію розгляне слідчий комітет, який призначить психолого-історичну експертизу, повідомляє "РИА Новости".

Конференція "Справа про вбивство Царської сім'ї: нові експертизи та матеріали. Дискусія" проходить сьогодні в Стрітенській духовній семінарії в Москві за участю Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

"Слідством планується призначення психолого-історичної судової експертизи для вирішення питання, пов'язаного, в тому числі, і з можливим ритуальним характером вбивства царської сім'ї", — сказала старший слідчий з особливо важливих справ СК РФ Марина Молодцова.

Відео дня

За її словами, для цього зараз формується експертна рада, до складу якої увійдуть наукові співробітники Академії наук, Московського та Санкт-Петербурзького університетів, історики, архівісти та священики РПЦ. Проведення цього дослідження стане можливим після отримання висновку історико-архівної експертизи, над якою наразі працюють фахівці.

"У Церкви ще не сформульована позиція за результатами цих досліджень, вона буде формуватися, в тому числі, в контексті роботи Синоду і Архієрейських Соборів, але сьогодні ми повинні заслухати доповіді експертів і поставити, як я сказав, будь-які питання, які вважаєте потрібними. Ніщо не визначено, остаточне судження матиме Архієрейський Собор, а ця конференція присвячена тому, щоб прояснити питання, які ще залишаються. У мене самого є ціла низка непростих питань, які я б теж хотів звернути до експертів", - цитує Патріарха Кирила patriarchia.ru.

Серед учасників конференції ― ієрархи та священнослужителі Руської Православної Церкви, члени церковної комісії з вивчення результатів дослідження останків, знайдених під Єкатеринбургом, дослідники та експерти, які беруть участь у слідстві у справі про вбивство святих Царствених страстотерпців.

*** Останній російський імператор Микола II і його сім'я були розстріляні влітку 1918 року в Єкатеринбурзі. У 2000 році Руська Православна Церква причислила Миколу II і членів його сім'ї до лику святих, після розтину поховання під Єкатеринбургом останки членів імператорської родини були поховані в усипальниці Петропавлівського собору Санкт-Петербурга. Восени 2015 року слідчі відновили розслідування справи про загибель Романових. Наразі також проводяться експертизи, пов'язані з встановленням автентичності знайдених у 2007 році останків, можливо, царевича Олексія і великої княжни Марії.