377 православних архієреїв з 23 країн світу візьмуть участь в Архієрейському Соборі / sobor.patriarchia.ru

377 православних архієреїв з 23 країн світу візьмуть участь в Архієрейському Соборі, який відбудеться 29 листопада – 4 грудня в Москві. Вже підтвердили свій приїзд майже всі архієреї УПЦ, повідомляє "Фома в Україні".

На Соборі можуть встановити загальноцерковне шанування ряду святих Української Православної Церкви.

Що будуть обговорювати архієреї, розповіли журналістам на прес-конференції.

Відео дня

«Серед святих, які, можливо, будуть прославлені як загальноцерковно шановані на наступному Архієрейському соборі, як ми очікуємо, цілий ряд подвижників з Україні», – сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Миколай Балашов.

За його словами, ці святі й раніше шанувалися Українською Православною Церквою, але Архієрейський собор розгляне можливість їх шанування на всій канонічній території Московського Патріархату.

На порядку денному Собору, крім інших, будуть також питання використання інтернету чернецтвом і допустимої кількості шлюбів для віруючих. Також буде порушена тема автентичності «екатеринбургских останків», що ймовірно належать царственим страстотерпцям.

«Ми багато років положення про монастирі і ченців, в якому викладено досвід і побажання щодо життя монастирів. Він багато разів переписувався, публічно обговорювалося з 2010 року. До нього увійшли і роздуми про сучасну чернечого життя, зокрема, такий момент як інтернет в монастирях. Раніше його не було, а монастирі нині живуть зовсім в інших умовах, ніж століття тому», – сказав заступник керуючого справами Московської патріархії архімандрит Сава (Тутунов).

«Скільки ж разів дозволено вступати в шлюб і чи треба при цьому вважати лише шлюби, які були освячені церковним вінчанням, або ж і ті, що були укладені в цивільному порядку, в РАГСі? Чіткої відповіді в діючому церковному праві немає, а як інтерпретувати наявні канонічні норми в нових умовах, коли шлюбів полягає в значно більшому, ніж освячується в Церкві, існують різні відповіді. Рішення буде прийнято на Соборі», – сказав отець Миколай.

Проекти «Положення про монастирі і ченців» і документ «Про церковний шлюб» готувалися кілька років.

Голова Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда нагадав про «безпрецедентну відвертість» підготовки церковних документів – «не лише для практики нашої Церкви, а й інших Православних Церков». Будь-яка людина може внести свої зауваження на етапі розгляду документів.

Нагадаємо, Архієрейський Собор є одним з вищих органів управління Російської Православної Церкви. Його засідання, як правило, проходять раз у два роки. Минулого разу він відбувся 2-3 лютого 2016-го.

Міжсоборна Присутність – це діючий в періоди між проведенням Помісних і Архієрейських Соборів дорадчий орган Московського Патріархату, в завдання якого входить підготовка рішень, які стосуються найбільш важливих питань внутрішнього життя і зовнішньої діяльності Церкви.

Рішення про проведення Архієрейського Собору було прийнято Синодом 27 грудня 2016 року. Собор приурочений до 100-річчя Патріаршої інтронізації святителя Московського Тихона.