/ria.ru

Руська православна церква на засіданнях Архієрейського собору остаточно визначиться з питанням, скільки разів віруючим можна вступати в шлюб. Про це сказав заступник голови ВЗЦЗ Московського патріархату протоієрей Микола Балашов, повідомляє РИА Новости.

"Скільки ж разів дозволено вступати в шлюб і чи треба при цьому враховувати лише шлюби, які були освячені церковним вінчанням, або ж і ті, що були укладені в цивільному порядку, в рагсі? Чіткої відповіді в діючому церковному праві нема, а як інтерпретувати наявні канонічні норми в нових умовах, коли шлюбів укладається значно більше, ніж освячується в Церкві, існують різні відповіді. Рішення буде прийнято на Соборі", — сказав священнослужитель.

РПЦ розглядає документ "Про церковний шлюб кілька років. За словами заступника керуючого справами Московської патріархії архімандрита Сави (Тутунова), в першу чергу йдеться про те, щоб звести всі канонічні норми в один текст.

Відео дня

"У церковному праві про шлюб до цього моменту ми в основному спиралися на положення, прийняті ще в XVIII-XIX століттях. Деякі речі потрібно адаптувати до сучасності, прописати формули і процедури", — зазначив архімандрит Сава.

Нині церква допускає два вінчання поспіль, але третій шлюб не благословляє. Розлучення можливе з дозволу правлячого архієрея. Той, з чиєї вини сталося розлучення, може ще раз одружитися або вийти заміж, але лише після каяття і виконання єпітімії — церковного покарання для мирян. Як правило, це відлучення від причастя на певний термін.

*** Архієрейський собор — один з вищих органів управління РПЦ — пройде в Кафедральному соборному храмі Христа Спасителя під головуванням патріарха Московського і всієї Русі Кирила з 29 листопада по 4 грудня. Він приурочений до святкування відновлення патріаршества в Руській православній церкві.