/ patriarchia.ru

На зустрічі Патріарха Московського і всієї Русі Кирила та Архієпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, яка відбулася в Москві 21 листопада сторони підписали спільну заяву, повідомляє patriarchia.ru.

Як зазначили учасники зустрічі, сторони зібралися, щоб "одностайно перед усім світом свідчити про гнаних за віру Христову братів і сестер".

"Ми звертаємося до міжнародного співтовариства з проханням вжити негайні дії для підтримки християн й інших груп населення Близького Сходу. Широкомасштабна гуманітарна допомога необхідна страждаючим людям і численним біженцям, у тому числі тим, хто опинився у країнах Європи й Америки", - йдеться в документі.

Відео дня

"У багатьох країнах Близького Сходу й Африки християни піддаються гонінням, реалізованих у масових вбивствах, варварському руйнуванні храмів, опоганенні святинь і вигнанні мільйонів людей з їхніх будинків. Болем у наших серцях висловлюється масовий вихід християнського населення з тих місць, звідки Блага Звістка почала поширюватися по всьому світу. Крім того, християни страждають від дискримінації в більш прихованих формах, і їх життя стає настільки важким, що їм простіше покинути свою давню батьківщину, ніж залишитися", - йдеться в заяві.

У документі наголошується, що "до цього часу війна забрала десятки тисяч життів, залишивши без даху над головою і засобів до існування мільйони людей".

"Необхідність збереження християнської присутності на Близькому Сході та повернення біженців вимагає забезпечення безпеки, відновлення соціальної інфраструктури і житла, створення умов для служіння духовенства й відновлення зруйнованих храмів", - також зазначено в заяві.

6. Питання післявоєнного відновлення Сирії та Іраку є найважливішою темою для практичного співробітництва між християнами на найближчі роки. «Носіть тягарі один одного і таким чином виконаєте закон Христа», ― говорить апостол Павел (Гал. 6:2).

7. Ми не повинні забувати про профілактику ідеології екстремізму, яка під впливом бойовиків поширюється, подібно епідемії, по всьому світу. Закликаємо релігійних і політичних лідерів у всьому світі об'єднати зусилля для пошуку ефективного способу протидії екстремізму. Важливим аспектом такої співпраці є міжрелігійний діалог. Відмінності у віровченні не мають перешкоджати представникам різних релігій жити в мирі і злагоді, які є запорукою доброго майбутнього для всього світу.

8. Висловлюючи солідарність з християнами Близького Сходу, звертаємося до них апостольськими словами: «Завжди по справедливості ми маємо дякувати Богові за вас, брати, тому що росте віра ваша, і примножується любов кожного з усіх вас один до одного між усіма вами, так що ми самі хвалимось вами у церквах Божих, терпінням вашим та вірою в усіх переслідуваннях і скорботах, які переносяться вами в доказ того, що буде праведний суд Божий, щоб вам бути гідними Царства Божого, для якого і страждаєте» (2 Сол. 1:3-5).