Патріарх Тихон

Руська Православна Церква святкує сторіччя відновлення патріаршества - обрання святителя Тихона на патріарший престол 18 листопада 1917 року.

Як повідомляє ТАСС, в суботу, 18 листопада патріарх Московський і всієї Русі Кирил після святкового богослужіння у Донському монастирі, зазначив, що "народ сприйняв обрання святителя Тихона, як особливий знак божественної милості у найтяжчу мить історії".

Він зазначив, що нова влада боролася з віруючими людьми, «бо віра дає внутрішню силу і автономію від зовнішніх тисків», а служіння патріарха Тихона та інших сповідників віри показало приклад «духовної автономії».

Відео дня

"Інститут патріаршества був відновлений на Помісному Соборі 1917-1918 років після 200-річної перерви. Це дозволило Руській Церкві зберегти себе, незважаючи на крах Російської імперії і що послідував за цим і гоніння на віруючих", - повідомляє ТАСС.

*** Святитель Тихон народився 19 січня 1865 року в Псковській губернії, в 1891 році був пострижений у ченці. З 1898 році був призначений єпископом Алеутским і Аляскинським і відбув до Америки. У 1907 році повернувся і став архієпископом Ярославським і Ростовським. У серпні 1917 року, незадовго до обрання патріархом, був зведений у сан митрополита.

Після обрання патріархом піддав різкій критиці дії більшовиків, пов'язані з розстрілом царської сім'ї і початком антирелігійної кампанії, яка супроводжувалася закриттям монастирів і вилученням церковного начиння. 1922 року патріарх Тихон був заарештований, але незабаром звільнений. 7 квітня 1925 року патріарх Тихон помер у 1989 році рішенням Архієрейського собору був прославлений у лику святих.