Фото: Leopolis.news / Львівська облрада

Наміри заступника голови Львівської облради Володимира Гірняка змінити підлеглість релігійних громад УПЦ порушить релігійний мир в регіоні, переконані в Українській Православній Церкві.

На думку голови юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова, такі дії – це втручання у внутрішні справи парафій, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Це є втручання у внутрішні справи релігійних громад УПЦ. Ці заяви є дискримінаційними, бо, за словами заступника голови облради, одна парафія погана, а інша – добра і всі повинні туди переходити. Тут порушується право на свободу віросповідання. Людині конкретно вказують де молитись і до якої церкви належати. І для цього ще й методичку дають», - звертає увагу отець Олександр.

Відео дня

На думку протоієрея Олександра Бахова, заступник голови Львівської облради вийшов за межі своїх повноважень, висловлюючи такі заяви і звинувачення на адресу Української Православної Церкви.

«Якщо цей чиновник вважає, що релігійні громади УПЦ на Львівщині якимось чином порушують закон, нехай звертається до правоохоронних органів, а не займається популізмом. Не можна зводити наклеп і безпідставно звинувачувати релігійні громади лише на підставі приватного переконання, заробляючи якісь політичні дивіденди на наступні вибори. Це є перевищення повноважень і втручання у внутрішні справи релігійних громад. Тим більше, що Служба безпеки України не пред’являла жодних претензій до діяльності парафій УПЦ на Львівщині», - підкреслив протоієрей.

Водночас, голова юридичного відділу УПЦ впевнений, що оцінку діям чиновника мають дати правоохоронні органи. На думку протоієрея, заяви Володимира Гірняка можуть погіршити міжконфесійні стосунки в регіоні, адже такі заяви порушують міжконфесійний мир, бо не секрет, що на Львівщині мають місце невирішені конфлікти.

«На Львщині багато релігійних організацій, які внаслідок певних історичних обставин довго намагались здобути міжконфесійний мир. До прикладу - УПЦ КП та УАПЦ, уніати і римо-католики. А нині виходить так, що сама посадова особа намагається створити ворожнечу на релігійному грунті. Але чомусь чиновник тепер наголошує на переході від Української Православної Церкви. Чому не від автокефалів, чи греко-католиків? Чому так однобоко?», - звертає увагу глава юрвідділу УПЦ.

Водночас отець Олександр переконаний, що заступник голови Львівської облради лукавить, коли говорить про просвітництво, натякаючи, що парафіяни не знають до якого храму треба ходити. Голова юридичного відділу УПЦ вважає, що Володимир Гірняк відстоює інтереси певоної релігійної організації - УПЦ Київського патріархату.

«Давайте говорити правду. Якщо чиновник закликає переходити від УПЦ, яку він вважає московською до незаконної, невизнаної цілим світом так званої Церкви Київського Патріархату, то він вводить в оману віруючих. І тоді люди мають знати правду про так звану Церкву Київського Патріархату, що ця Церква, куди ви переходите - є незаконною, неканонічною, невизнаною в цілому світі.

Ви маєте право на вибір, але і це треба теж враховувати, що у випадку переходу до КП, ви не маєте Таїнства Причастя, не будете хрещені, будете не вінчані і не поховані», - підкреслив священик.

Нагадаємо, нещодавно заступник голови львівської облради в інтерв’ю одній з радіостанцій заявив, що має намір видати посібник, де буде зазначено, які документи громаді треба підготувати, щоб змінити церковне підданство. Зокрема, чиновник заявляв, що готовий сприяти переходу парафій з-під юрисдикції Української Православної Церкви до УПЦ КП.