Фото: foma.in.ua

Верховна Рада 16 листопада зробила 25 грудня вихідним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував коментар з цього приводу голови відділу архієпископа Ірпінського Климента.

«16 листопада одним махом додали українцям новий вихідний і позбавили старого. До переліку неробочих днів в Трудовому кодексі України внесли 25 грудня – Різдво Христове за григоріанським календарем. А щоб додатковий вихідний не позначився на бюджеті країни, нардепи вирішили скасувати вихідний 2 травня», – написали «Вести».

Закон вступає в силу на наступний день після публікації. І це значить, що вже в цьому році Різдво Христове буде відзначатися в Україні двічі: 25 грудня по григоріанським календарем, разом з усією Європою, і за юліанським – 7 січня, разом з православним світом.

Відео дня

В УПЦ таке рішення нардепів назвали антинародним.

«Христос народився один раз, а не два. Цим рішенням Верховна Рада показала, що їй немає діла до думки народу України. Згідно усіх соціологічних опитуваннь, переважна більшість українців святкують Різдво 7 січня. Так було до обрання цих народних депутатів, так буде і після них. Але є ще статистика, яка дає можливість зрозуміти причини для такого рішення депутатів. Більше 80% українців вважають для себе найбільш значущими святами Великдень і Різдво. І майже стільки ж наших громадян повністю не довіряють Верховній Раді. Тому складається враження, що спробами перетворення Різдва з релігійної події в фарс депутати прагнуть послабити беззаперечну довіру до Церкви на тлі повного дефолту Верховної Ради», –розповів глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Ірпінський Климент.

Політологи вбачають в законопроекті далекосяжні плани влади створити єдину помісну церкву.

«Ввести додатковий вихідний можна було без зайвого шуму і свистопляски, ніхто насправді точно не скаже, скільки в Україні католиків і протестантів. У такому випадку потрібно було і мусульманський Курбан Байрам вихідним робити, і єврейський Йом-Кіпур – ми ж країна мультирелігійна, – сказав “Вістям” політолог Андрій Золотарьов. – А так це все ув’язується в один очевидний план створення української помісної церкви. в Раді давно лежать законопроекти, які буквально можуть підірвати релігійну ситуацію в країні. Тому перша стратегічна мета законопроекту – витіснення УПЦ. І він буде йти в руку з іншими антицерковними діями…”.

Релігієзнавець Олексій Смирнов зі свого боку вважає: “Найменше прийнятий закон стосується поваги прав релігійних меншин. Його мета – виключно політична: відволікти увагу від соціальних проблем, створити ілюзію руху в Європу, до нового життя і так далі. Користі для більшості українців небагато, зате з’являється можливість для піару.

Практично всі депутати, які виступали в підтримку даного законопроекту, акцентували саме на тому, що 25 грудня – це свято «всього цивілізованого світу», а от 7 січня – це рудимент радянської епохи. Зокрема, про це заявив депутат Євген Рибчинський. За його словами, в 1923 році відбувся Всеправославний Собор, який прийняв рішення нібито обов’язкове для всіх Православних Церков про перехід на «більш точний» Григоріанський календар. За його словами, це рішення не прийняли тільки ті Церкви, які «перебували під значним впливом Радянського Союзу».

Тут він кілька разів сказав неправду. По-перше, це був не собор, а нарада (або конгрес), а по-друге, він не був всеправославным, оскільки в ньому не брали участь більшість Помісних Православних Церков. Що стосується переходу на григоріанський календар, то і це невірно, оскільки мова йшла про так званий «новоюліанський календар». По-третє, юліанським календарем, крім РПЦ, користується Єрусалимська, Сербська Церква, монастирі Афона. А з 2014 року до нього повернулася Польська Церква! В чому полягає «цивілізованість» 25 грудня і чим 7 січня – гірше, ніхто із захисників законопроекту не пояснив.

Потрібно відзначити, що в Україні 25 грудня святкують Різдво в основному католики латинського обряду і протестанти. Так от, кількість католиків в Україні становить 500-800 тисяч. Протестантів за різними оцінками – 1-2 мільйони, при чому найбільш численні з них – баптисти, свідки Єгови, харизмати і п’ятидесятники. У будь-якому випадку, говорити про «мільйони українців», які святкують Різдво саме 25 грудня, можна лише з великою натяжкою”.