Фото: Корреспондент.net

За 100 років кількість православних християн у світі більш ніж подвоїлася. Про це сказано в новій доповіді Pew Research Center, повідомляє "Фома в Україні".

Всього сьогодні їх близько 260 мільйонів чоловік. Однак при цьому вони становлять 12% від усіх християн у світі, тоді як століття тому становили 20%. З усього населення Землі православні складають 4%, в 1910-му становили 7%.

За даними дослідників, сьогодні майже чотири з п'яти православних християн (77%) живуть у Європі, порівняно з минулим століттям (91%); лише близько чверті - католики (24%) і один з восьми - протестант (12%) наразі живуть в Європі, у порівнянні з приблизно 65 і 52 %, відповідно в 1910 році.

Відео дня

За словами вчених, зниження частки серед православних християн пов'язано з демографічними тенденціями в Європі, де нижче загальні показники народжуваності та населення старше, ніж в регіонах світу, таких як країни Африки на південь від Сахари, Латинська Америка та Південна Азія.

Найбільша спільнота православних християн за межами Європи знаходиться в Ефіопії і налічує близько 36 мільйонів послідовників – майже 14% всього православного населення світу.