Фото: news.church.ua

З благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія і за погодженням з єпископом Корсунським Нестором з 12 листопада в місті Брага, що на півночі Португалії, розпочалися регулярні богослужіння в новоствореній українській православній парафії. В цьому місті проживає велика кількість українців як з західних, так і з центральних, східних та південних областей України. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ з посиланням на Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Божественну літургію в цей день звершив заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич у співслужінні з протоієреєм Тарасієм Ладецьким, якому доручено опікуватися новоутвореною парафією. За літургією співали віруючі під керівництвом співробітника ВЗЦЗ УПЦ В. В. Горзова. За богослужінням, що звершувалося церковно-слов‘янською і українською мовами, була виголошена молитва за мир в Україні. Проповідь на тему євангельського читання виголосив протоієрей Тарасій Ладецький.

Після Божественної літургії протоієрей Миколай Данилевич звернувся до присутніх співвітчизників зі словом. Представивши парафіянам настоятеля протоієрея Тарасія Ладецького, отець Миколай звернув увагу на те, що православна парафія – це сім‘я у Христі, де люди під керівництвом священика живуть духовним життям, регулярно сповідаючись та причащаючись Тіла і Крові Христових. І якщо саме духовність та церковність лежатиме в основі такої общини, то сила Святого Духа буде перебувати з общиною, буде укріпляти її, примножувати, покривати людські слабкості та згладжувати непорозуміння, які інколи бувають серед людей.

Відео дня

Попри важливість збереження і плекання рідної української мови і культури, необхідність в чому особливо відчувається закордоном, православна община – на думку отця Миколая – не повинна перетворюватися на клуб за політичними, культурними чи національними інтересами. Парафія, що створюється, не повинна бути закритою лише в рамках української мови та культури. Навпаки, маючи в основі переважну більшість українців, община має бути відкритою як до православних інших національностей, так і до тих людей, які ще не пізнали Христа, які ще шукають свій шлях до Бога. 

Богослужіння новоутвореної парафії відбуваються щонеділі в приміщенні каплиці на честь св. Архістратига Михаїла.

ВЗЦЗ УПЦ продовжує працювати над створенням українських православних парафій в місцях компактного проживання наших співвітчизників в різних країнах світу.