Фото: Центр інформації УПЦ

У день пам’яті небесного покровителя Київських духовних шкіл, преподобного Нестора Літописця, 9 листопада, у Києво-Печерській лаврі відбулися урочистості з нагоди Актового дня Київської духовної академії та семінарії.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, святкування розпочалось напередодні. У храмі на честь ікони Божої Матері “Всіх скорботних Радість” було звершено літію за спочилими наставниками та вихованцями духовних шкіл. Після цього ректор Академії, митрополит  Антоній, очолив традиційний молебень перед мощами прп. Нестора Літописця у Хрестовоздвиженському храмі лаври.

2

Всенічне бдіння в Успенському соборі обителі очолив Предстоятель Української Православної Церкви.

Після богослужіння в актовому залі Києво-Печерської лаври відбувся урочистий акт. Дійство відкрив, після спільної молитви, ректор КДАіС, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній. Владика привітав присутніх та запросив виголосити вітальне слово Предстоятеля УПЦ, який очолив захід.

2

“Протягом своєї більш як чотирьохсотлітньої історії Київська духовна школа довела, що вона є школою святості і підтвердженням цього є Собор святих випускників Київської духовної академії, пам’ять яких ми сьогодні святкуємо. Святі Київської духовної академії навчалися та викладали в різні історичні періоди, проходили своє служіння в різних Помісних Церквах, але об’єднувало їх неухильне служіння Богу та служіння ближньому. Нехай їх архіпастирський, пастирський, місіонерський досвід стане для нас прикладом служіння Церкві Христовій у сучасних реаліях”, – побажав Архіпастир.

2

З підбиттям підсумків за останній навчальний рік у Київській духовній академії виступив перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик.

3

Після цього Блаженніший Митрополит Онуфрій вручив грамоти кращим вихованцям духовних семінарій УПЦ та студенту КДА, які отримують іменну стипендію Предстоятеля Української Православної Церкви.

2

З нагоди Актового дня окремі викладачі КДАіС отримали звання професорів та доцентів. Також Предстоятель за плідну працю на ниві духовної освіти та з нагоди особистих ювілеїв вручив викладачам та працівникам Київських духовних шкіл грамоти та церковні нагороди. Крім цього, орденами УПЦ нагороджено благодійників, які підтримують Київську духовну академію.

Після урочистої частини всі присутні були запрошені на святкову трапезу.