Фото: Митрополит Антоній (Паканич)

У день пам'яті преподобного Нестора Літописця про небесного покровителя журналістів розповів керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київських духовних шкіл митрополит Антоній (Паканич).

Владика Антоній привітав зі святом представників засобів масової інформації, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«9 листопада Церква вшановує пам'ять преподобного Нестора Літописця, мощі якого зберігаються в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. Нестор Літописець був першим в історії Русі журналістом, який зумів зафіксувати у літописах відомості про Хрещення Русі, про поширення слов'янської грамоти, про виникнення Києво-Печерської лаври, її засновниках і насельниках».

Відео дня

Ректор Київських духовних шкіл зазначив, що преподобний Нестор професійно працював з фактами.

«Він використовував у своїх працях монастирські записи й візантійські хроніки, перекази, літописи, які збереглися та оповіді очевидців: мандрівників, купців, бояр... Його дослідження втілилися у величезній праці під назвою "Повість минулих літ", що датується 1113 роком», - повідомив владика.

Митрополит Антоній перерахував деякі якості, які можна називати заповітом з глибини століть для журналістів.

«Співробітникам світських ЗМІ хотілося б нагадати про неодмінні професійні якості, сформульовані ще кілька століть тому, як заповіт. Це правдивість, громадянська гідність і... скромність. Нести слово істини – велика честь і відповідальність. Бажаю всім причетним пам'ятати про це. Будемо молитися преподобному Нестору Літописцю, небесному покровителю журналістів, щоб він зміцнив у цьому важливому служінні й надихнув на нові творчі звершення в ім'я правди, миру та любові», - побажав керуючий справами УПЦ.