false

У Санкт-Петербурзькій духовній академії 6 листопада на конференції «Священна спадщина Церкви» обговорювали питання підроблених мощей і достовірності християнських реліквій.

Як повідомляє прес-служба академії, ректор архієпископ Петергофський Амвросій говорив про проблему підроблених християнських реліквій.

«Не секрет, що ми живемо в такий час, коли деякі люди можуть наживатися на поважливому ставленні віруючих християн до святинь. Через різні міжнародні торговельні майданчики продаються підроблені мощевики, реликварії, для когось це вже перетворилося на бізнес.

Відео дня

Настав час упорядкувати процес надходження святих мощей в наші храми. Ми не покликані робити тотальну ревізію минулого, яка була б некорисна з духовної точки зору. Однак нам необхідно визначити ті дії, які необхідні для прояснення позиції Церкви у такій важливій справі, як шанування і передача священних реліквій.

Необхідно, насамперед, наукове вивчення питання. Для цього у нас є всі можливості: працюють духовні навчальні заклади, створені профільні дослідні центри, зусиллями яких можна простежити історичний шлях реліквій з минулих століть у сучасність і встановити їх достовірність».

Намісник Високо-Петровського ставропігійного чоловічого монастиря ігумен Петро (Єремєєв) вказав на брак систематичної перевірки достовірності святих реліквій.

Директор Центру з вивчення православних святинь Михайло Артем`їв вказав на те, що методи хімічного аналізу святині не завжди є пріоритетні при встановленні справжності тієї чи іншої реліквії. Не менш достовірним можна вважати метод історичного дослідження. При ньому здійснюється робота по вивченню архівних документів та визначення кінцевого джерела, з якого відбулися ті чи інші мощі. Такий підхід виправданий тим, що в християнському світі завжди існувало поважне ставлення до святих реліквій, а, отже, будь-які переміщення святині майже завжди ретельно документувалися.