Фото: mospat.ru

Православний Патріарх Єрусалимський попереджає про чергову спробу видавити християнські церкви з Єрусалиму, оскільки в Ізраїлі готується закон, що дає можливість конфіскації церковних земель.

Як повідомляє "Седмиця" з посиланням на christiantoday, Патріарх Єрусалимський Феофіл заявив про цю небезпеку, виступаючи у Вестмінстерському соборі відразу після своєї зустрічі з католицьким архієпископом Вестмінстера кардиналом Вінцентом Ніколсом, архієпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі, а також іншими вищими духовними особами.

Патріарх Феофіл неодноразово виступав у парламенті Ізраїлю з питань «положення статус-кво Святої землі», тобто зібрання правил користування святими місцями у всьому Старому Місті, які, зокрема, гарантують доступ до святинь віруючим різних релігій. Його підтримують й інші лідери місцевих християнських громад, які нещодавно вже попереджали, що «будь-яке посягання на непорушність положення статус-кво може призвести до серйозних та непередбачуваних наслідків, які вкрай небажані в нинішній атмосфері зростаючої релігійної напруженості».

Відео дня

Але нещодавно 40 членів ізраїльського кнесету висунули та підписали законопроект, що обмежує права церков на вільне розпорядження своїми землями і загрожує їх конфіскацією на користь держави Ізраїль. У проекті закону передбачається положення, згідно з яким держава може конфіскувати землі, що здаються церквами в оренду третім сторонам.

Патріарх Феофіл місяць тому зустрічався з Папою Франциском у Ватикані, і той підтвердив, що «Положення статус-кво Святого Міста слід зберігати і захищати, це велике і святе місце, де всі громади мають співіснувати у мирі та злагоді; а інакше нескінченна спіраль страждань ніколи не припиниться для всіх нас».

«Лідери всіх християнських громад в Святій Землі доручили нам донести до світу нашу стурбованість і розповісти про ті труднощі, які нині створюються для всіх християнських громад в Єрусалимі. З недавніх пір ми бачимо відновлення посягань, які загрожують християнській присутності в Святій Землі і можуть порушити мирне співіснування різних релігій у Святому Місті Єрусалимі. Положення статус-кво, що гарантують можливість іудеям, християнам і мусульманам мирно і дружно жити, працювати і процвітати всім разом в Єрусалимі, як це було багато століть, сьогодні під загрозою. Ці положення, що захищали свободу віросповідання і вільний доступ до всіх святих місць міста для всіх і кожного, сьогодні в небезпеці. Якщо ми сьогодні не відповімо негайними діями, завтра може бути пізно, а результати будуть катастрофічними», – зазначив Патріарх.

«До недавніх пір ми зберігали мовчання і терпляче зносили злісні нападки на нас і нашу Церкву. Мало не кожен день ми стикалися і стикаємося з новими помилковими звинуваченнями, підозрами і наклепницькими вигадками. Незгодні давно вже зазіхають на нашу спадщину і намагаються всіляко розколоти нашу єдність. Але сьогодні, слідуючи нашому великому покликанню і служінню Господу нашому, ми вирішили не терпіти і не мовчати більше, а піднести наш голос і твердо заявити: вистачить, наше терпіння скінчилося».

Сьогодні греко-православний патріархат в Єрусалимі піддається нападкам відразу з двох сторін. Палестинські християни зі своєї сторони звинувачують Патріарха і його прихильників в тому, що Церква лише прикривається скаргами на утисками, а насправді давно продала свою власність і землі ізраїльським «юдеям»; а з іншого боку, екстремісти з числа ізраїльських поселенців прагнуть витіснити Церкву й усіх інших неєвреїв зі Старого Міста. Представник Патріарха Феофіла зазначив також, що законопроект, поданий в кнесет, був підготовлений за ініціативою місцевих поселенців, які стали ще більш агресивними при новому уряді під керівництвом Беньяміна Нетаньяху, влада якого багато в чому спирається на іудейських ортодоксів і радикалів.

«Ми молимося Господу Всемогутньому, щоб він укріпив нас і нашу братію в ці жорстокі й складні часи, – сказав Патріарх на закінчення своєї промови. – Ми підносимо хвалу Господу, Який вклав у наші серця рішучість боротися і виступати з такими заявами перед світом. Ми віримо в успіх нашої справи і відновлення справедливості, щоб мир Господній і його благословення і далі перебували з нами на Святій Землі».