свято Казанської ікони Божої Матері в Успенському соборі Московського Кремля http://www.patriarchia.ru

У свято Казанської ікони Божої Матері (у пам'ять позбавлення Москви і Росії від поляків у 1612 році), 4 листопада, Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля.

Як повідомляє patriarchia.ru, після сугубої єктенії Предстоятель Руської Православної Церкви підніс молитву про мир в Україні.

У своєму первосвятительському слові Патріарх Кирил нагадав історію свята Казанської ікони Божої Матері.

Відео дня

"Сьогоднішнє свято було засновано на честь перемоги над польськими загарбниками, які, скориставшись громадянською смутою на Русі увійшли в Москву, Кремль, окупували столицю і сподівалися окупувати всю країну. Але подвигом святителя Гермогена, Патріарха Московського, подвигом Мініна і Пожарського, подвигом нашого народу, який усвідомив усю згубність смути, ворог був вигнаний - спочатку з Китай-міста - це сталося 1 листопада 1612 року, потім з Кремля, а вже 3 листопада польський гарнізон капітулював. На честь перемоги, яка зумовила подальший історичний розвиток нашої країни, і було засноване, за царя Олексія Михайловича, це свято на честь Казанської ікони Божої Матері", - нагадав Патріарх Кирил.

Також Предстоятель РПЦ заявив про те, що "неможливо ізолювати Церкву від народу, тому що Церква - це і є народ".

"Ось чому я закликаю все духовенство до мудрості і мужності, готовності сповідувати Христа і словом, і ділом. Адже якщо і цього разу ми не достукаємося до людських умів і сердець, то все може скінчитися катастрофою. Ми не маємо права допустити нічого подібного до того, що сталося на початку далекого XVII століття, - ніяких заколотів, революцій, ніяких конфліктів в Росії бути не повинно", - сказав Патріарх Кирил.

У день Казанської Божої Матері Патріарх Кирил молився про мир в Україні