/ patriarchia.ru

Глобальні виклики - чи то проблема зайвих людей в століття роботизації або поділ людства за допомогою біотехнологій - можуть бути подолані лише в одному випадку: при опорі на солідарність людей.

Таку точку зору висловив Предстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил на відкритті ХХІ Всесвітнього російського народного собору.

"Світове співтовариство сьогодні впритул підійшло до історичної межі, за якою починається нова епоха - епоха, коли в житті народів зміниться дуже багато, головним чином - світогляд. Нова епоха неминуче настає в зв'язку з тим, що межі глобалізації досягнуті, почалася криза її уніфікувальних критеріїв", - зазначив Предстоятель РПЦ.

Відео дня

"Адже вже чуються голоси, що сучасні технології здатні створювати штучний інтелект і штучні органи. Що незабаром вдасться так модернізувати наш розум і наше тіло, так змінити відносини в суспільстві, що виникнуть нові істоти, що перевершують людей. Не випадково ідеологія цього процесу носить назву трансгуманізм - тобто існування по той бік людини, за межами людяності", - звернув увагу Патріарх Кирил.

"Серйозним викликом бачиться бурхливий розвиток медичних і генетичних технологій. Футурологи вже пророкують швидке розшарування людства на дві раси. Одним передрікає велич надлюдей, іншим - доля підлеглих. Представники глобальних еліт мріють за рахунок дорогих технологій трансформувати свої тіла так, що смерть для них відсунеться на багато десятиліть. А для абсолютної більшості людей це буде неможливим", - сказав Предстоятель РПЦ.

Повністю виступ тут

Віра в технологію сьогодні — той же, чим була віра в прогрес. Це теж своєрідна квазирелигия. Це віра людини в те, що за допомогою науки і технологій можна досягти досконалості і безсмертя, повної влади над своїм тілом, над природою, над життям. Але це неможливо. Тому що джерело вдосконалення знаходиться всередині людини, а не зовні. Все це веде в бік від магістрального християнського шляху. В кінцевому рахунку — в бік расчеловечивания, гіпертрофованої індивідуалізації, а значить, і руйнування соціуму і кінця історії.