/ Руа.гр

Патріарх Константинопольський Варфоломій вважає, що з точки зору релігії будь-яка війна має розглядатися як громадянська війна, а де люди відвертаються від діалогу, його місце руйнування і смерть.

Як повідомляє сайт "Руські Афіни", про це Константинопольський Патріарх сказав на міжнародній конференції «Релігійний та культурний плюралізм і мирне співіснування на Близькому Сході».

«Апостол Павел у своїй промові з Ареопагу на Акрополі проголосив, що Бог не говорив про національність людини. Тому кожне людиновбивство — це акт братовбивства, кожна війна — громадянська війна. Оскільки ми всі є братами, проти нашої природи йде расизм», - сказав Патріарх Варфоломій.

Відео дня

Як абсолютно неприпустимий злочин він засудив використання та експлуатацію дітей в регіоні Середземного моря в громадянській війні. Патріарх висловив сподівання, що конференція дасть внесок у відновлення мирного співіснування і співжиття народів на Близькому Сході, стане доброю основою для діалогу.

«Безперечно, — де немає демократії або де вона порушується демократія, там царює руйнівна тиранія», — сказав Патріарх Варфоломій.

«Де люди відвертаються від діалогу, там його місце займають монолітні ідеології, тоталітарні режими, демагогія і в підсумку зброю, то є руйнування і смерть. Тому ми пропонуємо і закликаємо до діалогу істини і любові, який призводить до прийняття ініціатив і відповідальності. Щирий діалог може змінювати курс історії», — сказав Варфоломій.

За його словами, необхідна взаємна довіра людей, їхня співпраця для встановлення справедливості та усунення фундаменталізму, для створення всесвітньої громади, в якій жили б разом люди однієї і різних національностей, одновірці і люди інших релігій, віруючі і невіруючі.

Патріарх Варфоломій закликав до міжхристиянського співпраці для захисту людських цінностей, миру. Архієпископ Афінський і всієї Греції Ієронім сказав, що Греція підтримує міжконфесійний діалог як засіб забезпечення взаєморозуміння між віруючими різних релігій і поваги прав людини, з акцентом на релігійну свободу і захист прав релігійних громад для запобігання соціальній напруженості і криз.

«Близькість нашої країни до регіону Близького Сходу, як і діяльність там православних церков з довгою історією, роблять міжрелігійний діалог між християнами, мусульманами та євреями сферою особливого інтересу грецької зовнішньої політики, тим більше коли стають злободенними питання захисту прав релігійних меншин, особливо на Близькому Сході», — сказав архієпископ.

Посол США в Греції Джеффрі Пайетт сказав, що у зв'язку з доповіддю в цьому році з міжнародної релігійної свободи, госекретарь США Рекс Тіллерсон пообіцяв продовжити роботу з регіональними партнерами по захисту релігійних громад меншин від терористичних атак і щоб зберегти культурну спадщину».

«Там, де релігійна свобода не захищена, з'являються нестабільність, порушення прав людини і є велика ймовірність того, що вкоріниться насильство та екстремізм», — сказав посол.

Відеозвернення учасникам конференції надіслав спеціальний радник держдепартаменту з питань релігійних меншин на Близькому Сході і в Південній/Центральній Азії Нокс Теймс, який висловив прихильність США  справі захисту релігійної свободи та плюралізму.