patriarchia.ru

На відкритті меморіалу пам'яті жертв політичних репресій «Стіна скорботи» в Москві 30 жовтня Прдстоятель Руської Православної Церкви Патріарх Кирил відзначив, що монумент, "спонукає ще раз замислитися про страшну трагедію, що сталася в Росії в ХХ столітті", повідомляє patriarchia.ru.

"Ми знаємо, що ці трагічні події ще довго будуть осмислятися, але рік сторіччя революції має стати особливо важливим для такого осмислення. Вдивляючись у ці трагедії, ми задаємося питанням: як таке могло статися? Чому жителі однієї країни, сусіди, товариші по службі переслідували і вбивали один одного? Яким чином грандіозна ідея побудувати світ вільним і справедливим призвела до крові і беззаконня?", - закликав замислитися Патріарх Кирил.

"В чому була помилка? Чи Не в тому, що люди прагнули побудувати гуманне і справедливе суспільство, відкинувши духовні основи людського життя і поставивши моральність в положення, підпорядковане ідеології, що призвело до виправдання несправедливості і жорстокості на шляху побудови "світлого майбутнього", - сказав він.

Відео дня

"Сьогодні всім нам слід усвідомити, що ніякого світлого майбутнього не буде, якщо знову в прагненні до такого майбутнього вже під впливом нових ідеологій стане руйнуватися моральна та духовна основа людського буття", - підкреслив Патріарх Кирил.

"Нинішнє покоління не має права на повторення історичних помилок: ненависть не має керувати нами в нашому прагненні побудувати мирне, справедливе і благополучне життя, а тому й трагічні сторінки нашого минулого не повинні бути приводом для розпалювання ненависті і посилення напруженості, а засудження терору не має з морального акту перетворюватися на політичний ритуал.

При цьому ми покликані ніколи не забувати про ці страшні події, адже жертви братовбивчої війни, голоду, релігійних та станових утисків ― це не безлика маса, а цілком конкретні люди, це наші предки, які живуть в нашій пам'яті, прізвища яких ми продовжуємо носити імена яких пам'ятаємо або маємо пам'ятати наших молитвах", - закликав Патріарх Кирил.

"Пам'ятники потрібні для зцілення людини. Нехай Всемилостивий Господь допоможе усім нам зробити правильні висновки з минулих ста років, з трагічних подій, які почалися сто років тому, і допоможе нам ніколи не повторювати помилок наших предків», - побажав предстоятель РПЦ.