Фото: ria.ru

Річницю загибелі зберігача чудотворної Монреальської Іверської ікони Божої Матері Йосипа Муньоса-Кортеса відзначила в суботу Російська зарубіжна церква.

Сотні віруючих з різних міст США і Канади зібралися в головному монастирі Російського зарубіжжя - Свято-Троїцький обителі в Джорданвілі на півночі штату Нью-Йорк, повідомляють "РИА Новости".

На монастирському цвинтарі, де похований убитий 20 років тому в Афінах брат Йосип, як називають його православні, було відслужено молебень і акафіст. На могилі Муньоса-Кортеса віряни поставили десятки свічок, що горіли протягом кількох годин.

Відео дня

Всі служби проходили у присутності однієї з головних святинь Російського зарубіжжя - Гавайської Іверської ікони Божої Матері.

Серед вірян була й сестра Йосифа Муньоса-Кортеса - Анджела Муньос-Кортес. Вона розповіла, що в жовтні 1982 року стала свідком того, як в будинку її брата почала мироточити ікона Божої Матері.

"Я бачила, як з ікони стікало миро. Це сталося вночі, і Йосип прокинувся від сильного запаху. Він не знав, що це було", - розповіла Анжела.

За її словами, Йосип подумав, що друг, який жив у нього в той момент, користується якимось одеколоном. Потім він побачив маслянисті плями на іконі й подумав, що хтось недбало налив на неї масло. "Йосип витер ікону, але незабаром плями з'явилися знову. Тоді він зрозумів, що це миро", - розповіла сестра.

Анджела додала, що її брат, 15 років возив по парафіях в різних країнах світу ікону, яка стала однією з головних святинь Російського зарубіжжя, дуже любив людей. За її словами, "він був відкритий для всіх і намагався допомогти кожному".

Йосип Муньос-Кортес - чилієць, в юності прийняв православ'я в російському храмі в Сантьяго. У 1982 році ченці на Афоні подарували йому Іверську ікону Божої Матері, яка через кілька місяців почала виділяти миро і мироточила майже безперервно 15 років.

Брат Йосип був по-звірячому убитий 31 жовтня 1997 року в Афінах, тоді ж зникла ікона. Імовірно, за день до загибелі він передав її друзям. Віруючі вважають, що ікона повернулася на Афон.

У Східній-Американської єпархії Руської Зарубіжної Церкви створена комісія зі збору документів для канонізації брата Йосипа

Через десять років після зникнення Монреальської ікони - в 2007 році на Гаваях замироточила її зменшена копія - Гавайська Іверська ікона Божої Матері, яка виділяє миро донині. Віруючі вважають, що таким чином Монреальський образ повернувся до них.